Raqqa

Raqqa har været voldsomt ramt af borgerkrigen i Syrien. Byen fungerede som Islamisk Stats hovedby i landet fra 2014 til 2017, hvor gruppen blev fordrevet fra byen.

Raqqa ligger midt i Syrien og blev i sommeren 2013 erobret af Islamisk Stat. Byen blev i 2014 erklæret som hovedstad i det kalifat, som IS udråbte i området mellem Aleppo i vest og den irakiske provins Diyala i øst. I 2017 lykkedes det Syriens Demokratisk Styrker, der består af kurdiske og arabiske krigere, at fordrive IS fra byen med støtte fra USA. Også den syriske regerings styrker har gennem årene deltaget i kampen mod IS i Raqqa.

Raqqa var Islamisk Stats hovedby

I 2004 var Raqqa Syriens sjettestørste by med omkring 220.000 indbygger.

Islamisk Stat indførte et brutalt regime i byen med henrettelser og forfølgelser af folk med andre religiøse overbevisninger end deres egen. De civile i byen var i høj grad isoleret for omverdenen. Derfor var det sparsomt med oplysninger fra byen, ligesom det ikke kunne lade sig gøre at få nødhjælp dertil.

Ingen måtte forlade byen, internationalt TV var bandlyst, og det var ikke tilladt at tale i telefon med personer, der regnedes for fjender af Islamisk Stat.

Som Islamisk Stats sidste hovedby var Raqqa et af hovedmålene for den USA-ledede koalition, der bomber Islamisk Stat.

Kamp for Raqqas befrielse

Både det syriske regime og Syriens Demokratiske Styrker, der er ledet af kurderne og støttet af USA, kæmpede mod IS i Raqqa. IS' soldater måtte trække sig længere og længere tilbage i byen, indtil det lykkedes at vriste den fri fra islamisterne i oktober 2017.

Spørgsmålet er, hvad der sker med Raqqa og området, nu hvor IS er bekæmpet, for der er mange interesser på spil.

Røde Kors er til stede

I takt med at IS blev drevet tilbage, flygtede et stort antal af byens borgere ud af byen.

Mange af de fordrevne flygtninge fra byen lever nu i forskellige intermistiske flygtningelejre nord og syd for byen. Forholdende er ikke gode i lejrene, men Syrisk Røde Halvmånes frivillige er til stede i lejrene støttet af Internationalt Røde Kors. Her arbejder de blandt andet med at sikre adgang til rent drikkevand.

De civile er ofre

De oplysninger, der er kommet ud af Raqqa, beretter om forfærdelige forhold inde i byen. Både luftangreb, snigskytter og bomber var en daglig trussel mod de civile der levede i byen, mens den var under IS's kontrol.

Stort set ingen hospitaler eller sundhedsklinikker fungerer, og der er mangel på mad og brændstof. Både huse, hospitaler og skoler er mål for angreb, lyder det fra byen.

Efter at Islamisk Stat er ude af Raqqa, kan nødhjælpsorganisationer - herunder Røde Kors - begynde at rykke ind i byen igen.

Støt fast hver måned - red liv hver dag

Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer? 
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag. 

SMS

SMS - send SYRIEN til 1290
og støt med 100 kr.

Det koster 100 kr. + alm. sms takst.
Beløbet betales over telefonregningen.
Giro

Giro 7729499

Netbank

Bank 4183-7729499

Mobilepay

MobilePay 30 30 86 18

Indsamling

Indsamling  – start din egen indsamling her