Hvad er ensomhed?
Ensomhed er en ubehagelig, subjektiv følelse. Den opstår, når vores behov for sociale relationer ikke bliver opfyldt. Som mennesker har vi vidt forskellige sociale behov. Derfor der det også forskelligt fra person til person, hvornår og hvordan vi oplever ensomhed. Ensomhed er ikke det samme som fysisk isolation, selvom isolation kan forværre ensomhed.
Ensomheden kan opleves værre, når man er sammen med andre, fordi man ikke føler sig som en del af gruppen. Ensomhed er en følelse, alle mennesker oplever i større eller mindre grad i deres liv, og det er ikke farligt at føle sig ensom engang i mellem. Men ensomhed gennem længere tid kan få alvorlige konsekvenser for et menneskes trivsel.
Hvem rammes af ensomhed?
Ensomhed kan ramme alle, men mennesker der i forvejen lever i en sårbar eller udsat situation kan være ekstra sårbare i forhold til at føle sig ensom. Vi ved f.eks., at overgange og skift i et menneskes liv øger også risikoen for ensomhed – når ens ægtefælle bliver syg eller dør, man flytter til et nyt sted, eller når man holder op med at arbejde.
Vi ved også, at mennesker i udsatte og sårbare og udsatte positioner er i særlig risiko for at føle sig ensomme. At leve med psykiske lidelser, i arbejdsløshed eller med sjælden eller helt uden kontakt til sin familie øger risikoen for ensomhed markant. Også mennesker med en eller flere kroniske sygdomme er hårdt ramt.
For børn og unge gælder det, at de er i større risiko for at føle sig ensomme, hvis deres forældre er arbejdsløse. Det samme gælder for børn i familier med skilsmisse, dødsfald eller alvorlig sygdom.
Hvad er konsekvenserne af ensomhed?
Ensomhed påvirker det fysiske og psykiske helbred. Mennesker, der oplever ensomhed, har oftere et dårligere helbred, bliver oftere syge og har sværere ved at komme sig over sygdom. Blandt andet er ensomhed forbundet med depression, angst, forhøjet blodtryk, dårlig søvn, spiseforstyrrelser, selvmord og for tidlig død. Derfor har mennesker, der føler sig ensomme, også langt flere kontakter til sundhedssektoren og højere fravær på arbejdsmarkedet end befolkningen i almindelighed. For børn er ensomhed også forbundet med dårlig trivsel i skolen fagligt og socialt og med skolefrafald.
Hvorfor er det svært at tale om ensomhed?
Selvom ensomhed er helt normalt, oplever mange, at det er svært at tale om. En Voxmeter-undersøgelse foretaget for Røde Kors i Februar 2021 viser, at hver 3. dansker synes, det er svært at spørge mennesker, de kender, om de føler sig ensomme. Næsten hver anden dansker, der føler sig ensom, oplever, at andre mennesker har svært ved at tale med dem om deres ensomhed. Men det bør vi kunne lave om på. Og hver anden dansker mener faktisk, at de gerne vil blive bedre til at tale om ensomhed.