Fadi holder asylcenter Avnstrup pænt med malerpenslen

Fadi Nassaf kommer fra Syrien. På Røde Kors asylcenter i Avnstrup er han med på malerholdet.

Foto: Jakob Dall

Hånden trækker forsigtigt penslen langs den hvide kant. Fadi kigger på kanten. Den er næsten lige. Så tager han malerrullen, og væggen bliver langsomt mere og mere lilla.

Fadi er 18 år og flygtet fra Syrien sammen med sin to år yngre lillebror. Hverdagen på asylcentret i Avnstrup går blandt andet med at være på malerholdet – et hold af beboere, der står for at male centrets gange og værelser.

”Jeg er glad for at være med. Det giver mig noget at lave. Hvis jeg ikke var med her, ville jeg bare sidde på mit værelse eller spille bordfodbold og billard i klubben. Jeg har for meget fritid,”siger Fadi Nassaf.

Holder asylcentret vedlige

Han kan også godt lide, at han er med til at holde centret vedlige. Også selvom lilla måske ikke lige er hans yndlingsfarve.

Malerholdet ledes af Hanne Madsen. Hun er uddannet maler, har tidligere undervist på teknisk skole og arbejder i dag for Røde Kors, hvor hun underviser det hold af asylansøgere, der har til opgave at male centret.

Arbejdet på asylcentret giver kvalifikationer

Det er Røde Kors’ eget jobcenter, der formidler kontakten mellem asylansøgerne og malerholdet.

”Nogle kommer selv og spørger, om de må være med. Jeg har også haft et par stykker, der har arbejdet som malere i de lande, de kommer fra,” fortæller Hanne Madsen.

Ideen med malerholdet og andre aktiveringsmuligheder er, at asylansøgerne får tilbudt indhold i dagligdagen, og får nogle kvalifikationer, de kan bruge, uanset om de får ophold i Danmark eller ikke. Det er derfor, at det er en uddannet maler, der underviser dem.

Asylansøgere, der vælger at være aktive på for eksempel et malerhold, optjener et lille supplement til lommepengene, men det spiller ikke den store rolle, mener Hanne Madsen.

”De fleste vil faktisk bare gerne have noget at lave,” siger hun.

Ønsker et fast arbejde

Fadi Nassaf håber, at malerarbejdet kan hjælpe ham til at få et rigtigt arbejde. Og så vil han gerne fortsætte med at studere. I den syriske hovedstad Damaskus læste han politisk videnskab. Han håber, at han kan rejse tilbage til Syrien en dag. Men inden da vil han gerne have sin familie samlet.

”Min mor er i Canada. Min ene bror og jeg er her. Og min anden bror ved jeg ikke, hvor er. Jeg er bange for, at han er blevet kidnappet i Syrien,” siger han.

Efter fire uger på malerholdet skal Hanne Madsen give Fadi en udtalelse, hvor hun vurderer hans arbejdsindsats, forståelse for faget og respekt for mødetider. Det sidste får Fadi Nassaf til at smile lidt genert.

”Det har været lidt svært for mig. Men i dag kom jeg klokken ni,” siger han og griner.

STØT NU