Sundhed og psykologi i asyl

Asylansøgere på alle Røde Kors asylcentre har mulighed for at få hjælp, hvis de er syge, hvad enten det handler om fysiske eller psykiske mén.

Den første medicinske modtagelse foregår umiddelbart efter ankomsten, så vi sikrer, at nyankomne asylansøgere f.eks. kan blive behandlet for akutte skader. Der er særlig opmærksomhed på de mest sårbare, for eksempel asylbørn, der er flygtet alene eller asylansøgere med et svækket helbred.

kontainer_image
Foto: Mathilde Bech

Asylansøgeres ret til sundhedsbehandling

Asylbørn har ifølge Børnekonventionen samme ret til sundhedsbehandling som danske børn. Voksne asylansøgere har ret til akut sygehushjælp, men når de ikke fejler noget akut, er det Udlændingelovens bestemmelser, der sætter rammerne. Asylansøgere er nemlig ikke omfattet af sygesikringen. Ifølge lov og retningslinier har de dog adgang til nødvendig, uopsættelig samt smertelindrende behandling.

Sundhedspersonale tilknyttet asyl

Røde Kors har en fast stab af sygeplejersker, sundhedsplejersker, psykologer og læger, der har særlige kompetencer og erfaring i forhold til at arbejde med mennesker, som har været igennem langvarige, barske oplevelser som krige, katastrofer og flugt.

Ved modtagelsen spørger sundhedspersonalet ind til eventuelle fysiske eller psykiske problemer blandt asylansøgerne. For eksempel er det vigtigt at vide, om asylansøgere har kroniske sygdomme, eller om de har været udsat for tortur. På den måde kan sundhedspersonalet vurdere, om der er brug for at henvise til speciallæge, psykolog eller anden nødvendig behandling.