Masser af sport til børn og unge på flugt

Unge asylansøgere på asylcentrene i Gribskov og i Esbønderup kan se frem til endnu større mulighed for at dyrke sport i 2017. Det sørger projekt Fælles om idræt for.

Der skal meget mere idræt på programmet for børn og unge på flugt. 

Det er Røde Kors Asyl og DGI Nordsjælland enige om, derfor er de gået sammen om et projekt, som skal klæde frivillige fra lokalområdet, medarbejdere og asylansøgerne på, til selv at igangsætte idrætsaktiviteter for børn og unge.

DGI har uddannet de nye frivillige trænere på kurset ’Træn træneren’ og de frivillige trænere har øvet sig i at sætte idrætsaktiviteter i gang på en særlig idræts-camp for børn og unge i juleferien. 

"Det er et fantastisk pædagogisk projekt, hvor evnen til at få kontrol over og tage ansvar for sit eget liv og sin situation og kompetenceudvikling har været omdrejningspunktet. Vi glæder os til at se, hvordan vores nyuddannede trænere får idræt på programmet på centrene og i lokale sportsforeninger," siger Susanne Maria Lamhauge, centerleder på asylcenter Esbønderup.

Masser af opbakning

Idrætsuddannelsen er støttet af DGIs inklusionspulje; Foreningsliv for alle og Udlændingestyrelsen.

"Vi er meget glade for, at vi har fået støtte til at afprøve nye idrætsformer i asylfasen og uddanne frivillige trænere til at få mere idræt i hverdagen," siger Henrik Bang Pedersen, fagleder for Pædagogisk Enhed i Røde Kors Asyl.

Gribskov kommune har hjulpet projektet på vej bl.a. ved at stille Tingbakkehallen til rådighed for idræts-campen i juledagene. Borgmester Kim Valentin lover, at han vil hjælpe med at skubbe til det kommunale engagement og skaffe opbakning i lokalsamfundet så længe asylansøgerne er flittige med projektet.

Også DGI Nordsjællands bestyrelsesformand Per Frost glæder sig over resultatet.

"Det er skønt at være med til noget så positivt, som at anerkende frivillige, der har taget en uddannelse for at gøre noget for andre. Idrætten har sit helt eget sprog, der altid virker, uanset hvem vi er og hvor vi kommer fra. I DGI håber vi også, at uddannelsen er med til at sluse asylansøgerne ind i idrætsforeningerne, både som udøvere og som frivillige," siger Per Frost.

Sved på panden og kulørte kinder

På Center Gribskov har funktionsleder Henrik Askholt fulgt juleferiens sportsprogram tæt, og han glæder sig over det han ser.

"Jeg har set børn, som utvivlsomt har rygsækken fuld af traumer, klatre til tops i træerne. Der har været gang i rulleskøjter og styrketræning, olympiade og et par raske fodboldkampe. Det har givet røde kinder, forpustede børn og ranke rygge. Idræt er virkelig velegnet i asylfasen, og jeg er meget glad for, at vi nu har frivillige trænere, som kan hjælpe med at sætte mere sport ind i hverdagen," siger han.
 

Otte nye idrætspiloter 

I alt er det blevet til otte nye frivillige trænere, som er klar til at sætte gang i idrætsaktiviteter i foreningslivet og på asylcentrene. To frivillige fra lokalområdet og seks asylansøgere. De glæder sig til at sætte mere fart på 2017. 

For teenageren Abdiwahab, der kom fra det borgerkrigshærgede Somalia i sommer, er det fodbold, der trækker. Han har spillet på ungdomslandsholdet i Mogadishu og spiller nu i Hillerød Fodboldklub. Han ser frem til at videreudvikle sit boldtalent som træner.

"Jeg begynder som hjælpetræner  i Hørsholm, hvor vi skal træne fodbold. Jeg har også fået en aftale om at blive hjælpetræner i Nivå-Kokkedal Fodboldklub, når det bliver varmt nok til udendørs træning," siger Abdiwahab Hassan.

De nye trænere fra Esbønderup er også stolte af deres diplomer og klar til at bruge dem:

"Sport er rigtig god praktik, og vi er klar til at sætte aktiviteter i gang på centeret og i lokalområdet," siger Rahman Khan og Ahmad Alfadi.

Bliv frivillig træner for børn på flugt

Både asylcenter Gribskov og Esbønderup søger nye frivillige, som vil sætte idrætsaktiviteter i gang på centeret.

Vi har gode rammer i form af fitnessrum, gymnastik, rulleskøjter, fodbold, basket og volleyball og en fredet skov til løb og cykelture. 

Hvis du er interesseret at blive frivillige træner i Gribskov så kontakt frivilligkoordinator Lisbeth Eckhardt-Hansen leha@redcross.dk

Hvis du er interesseret i at blive frivillig træner i Esbønderup så kontakt frivilligkoordinator Hermela Berhane hehb@redcross.dk

STØT NU