Genève-konventionerne giver Røde Kors mandat til at bringe nødhjælp ud i krig og konflikter. Læs om nogle af de konfliktzoner vi arbejder i lige nu:
Militærjuridisk rådgiver Peter Beck Rasmussen har ofte få minutter til at afgøre, om danske F-16 fly skal bombe eller ikke, for ikke at gøre unødig skade på civile. I alt har han været involveret i godkendelsen af 661 danske bombenedkast. Følg ham på en tidligere Libyen-mission:
Med hastige skridt suser Peter op til det lille aflukkede område i operationscentret, der overvåger umiddelbare mål. De har opdaget et muligt mål for de to danske F-16 fly, der i øjeblikket brager igennem luftrummet over Libyen.
Peter fokuserer, mens han præsenteres for militærets efterretninger. Han kigger over kollegaens skulder for at se de levende billeder af situationen fra en drone, der svæver i luften over. Det er midt om natten, så billedet er i nightvision med omvendte sort-hvide farver. Men han kan tydeligt se menneskerne og detaljerne. Der er ingen tvivl.
Tre PickUp-biler affyrer fra ladet raketter ind over et civilt beboelsesområde i en by i det nordvestlige Libyen.
Peter vender sig til sin danske kollega, en rutineret oberst fra Forsvaret med kampfly-erfaring. De har få minutter til at få overblik, diskutere sagen og træffe en beslutning. Skal de bombe? Jo længere, de venter, desto flere civile risikerer at blive dræbt af raketnedslagene inde i byen.
Som militærjuridisk rådgiver er han den person, der i sådanne situationer skal sikre, at den humanitære folkeret overholdes – det vil sige, at danske angreb ikke unødigt gør skade på civile.
Atmosfæren i det store, åbne lokale, de står i, er intens og hektisk. Telefoner ringer, skærme lyser op med ny data, og informationer flyver gennem luften.
”Men den slags forstyrrer mig ikke, jeg har lært at fokusere på situationen,” siger Peter.
Han befinder sig på en militærbase i den italienske by Poggio Renatico, 80 kilometer nordøst for Bologna, hvorfra operationen ledes. Men han er fuldt opdateret fra militærets efterretninger og live-videoer fra luftrummet over Libyen til at kunne tage en kvalificeret vurdering.
Flere gange har han frarådet angreb, men oftest giver han og obersten grønt lys. Denne gang er de ikke i tvivl.
”Det er en standard situation med et klokkeklart, legitimt mål, og ingen civile risikerer at blive ramt,” konkluderer han.
Obersten vender sig mod kollegerne og meddeler den fælles beslutning. De giver grønt lys.
Den danske pilot slipper bomben, og de kan på skærmen i Italien se, hvordan den om få sekunder vil ramme sit mål.
Pludselig ser Peter to mennesker komme ind i billedet. Det er en høj og en lav person med en hund. Han husker, hvordan han så ofte har gået lignende ture med sine egne børn og hund i Danmark…
Den ene person går direkte hen mod bilerne, mens hunden løber omkring.
Booooom! Et lydløst brag forvandler billedet til en hvid skærm.
Peter venter spændt på, at støvet falder til jorden, så han kan se resultatet af sin beslutning. Han har ofte stået og set, hvordan legemsdele hives op af bombekratere, efter en sådan bombe har ramt.
Den høje person er død, kan han konstatere. Den lave er tilsyneladende blæst omkuld, men i live. Hunden løber stadig rundt. Bilerne er destrueret.
Den aften ligger Peter på sit hotelværelse og ”er ikke så tilfreds med sig selv”, som han formulerer det på godt jysk. Situationen med de to personer og hunden nager ham – kan det have været en familie på tur?
”Jeg spekulerer på, om vi uforvarende har slået civile mennesker ihjel.”
Dagen efter gennemgår han og obersten situationen, suppleret med flere oplysninger. Det var højst sandsynligt ikke et barn eller en familie.
Hvem ville i øvrigt gå på tur med sin familie midt om natten og forbi PickUps, der affyrer raketter indover en by?
De var efter al sandsynlighed kommet fra en fjerde bil i nærheden, der leverede ammunition til de tre PickUps, analyserer Peter og obersten.
”Min frygt viste sig – gudskelov – at være ubegrundet. Men det understreger det ansvar, jeg sidder med, og den risiko, der altid vil være, også selvom vi træffer vores forholdsregler. For beslutningerne kan ikke gøres om.”
Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer?
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.