English translation / украї́нська мо́ва переклад / русский перевод
Danmark har modtaget mange flygtninge som følge af krigen i Ukraine, og behovet for medmenneskelig hjælp er enormt. Røde Kors arbejder for, at flygtninge skal have en tryg, meningsfuld og værdig hverdag. I hele landet er vi klar til at hjælpe flygtningene på plads i deres nye lokalsamfund – hvad enten de skal være her i en kort eller lang periode.
Læs rapporten der efter et år tager fat i viden om de ukrainske flygtninge, modtagelsen før og efter de fik opholdstilladelse, samt anbefalinger til det fremadrettede arbejde med flygtninge i Danmark.
Læs mere om, hvordan Røde Kors hjælper nyankomne flygtninge:
Røde Kors tilbyder sprogtræning til børn og voksne både online og i vores mange sprogcaféer, som drives af vores lokale frivillige mange steder i landet. Her træner frivillige dansk med flygtninge og hjælper dem med lektier fra sprogskolen, VUC eller videregående uddannelse. Ligeledes kan man finde en række sociale netværkscafeer, hvor flygtningene kan mødes, og børn kan lege sammen i trygge rammer. Send en e-mail til integration@rodekors.dk, så hjælper vi med at finde den nærmeste sprog- eller netværkscafé.
Online sprogtræning foregår på www.sprogland.dk. Her kan man booke en tid med frivillige sprogtrænere fra Røde Kors. Sprogtræningen foregår online over video, hvor man alt efter behov fx kan træne hverdagsdansk, udtalelse af ord eller forberedelse til dansk eksamen.
Hos Venner Viser Vej kan flygtninge blive matchet med en frivillig ven eller venskabsfamilie, der kan hjælpe med støtte til jobsøgning, sprogtræning, lokalt netværk og forståelse for det danske system. Læs mere om Venner Viser Vej her, og få hjælp til, hvordan man får en frivillig ven ved at sende en e-mail til integration@rodekors.dk.
Røde Kors Parat hjælper med at løse tidsbegrænsede opgaver. Det kan fx være hjælp til transport, følgeskab til vigtige aftaler eller hjælp til at komme på plads i en ny bolig. Har man brug for hjælp her og nu, kan man ringe til vores hjælpelinje
på tlf.: +45 38 202 202.
Vi sidder klar til at rådgive om hjælp og har et landsdækkende netværk af frivillige parathjælpere, der er klar til at træde til og løse akutte opgaver. Telefoner er åbne alle hverdage kl. 10-15.
Røde Kors hjælper med at finde og booke tid hos praktiserende læge. På hjælpelinjen rådgiver vi om, hvordan man kommer til lægen i Danmark, hjælper med at booke tid, og vi kan hjælpe med at finde transportmuligheder og følgeskab. Ring til hjælpelinjen på tlf.: +45 38 202 202.
I særlige tilfælde, hvor flygtninge er hindret adgang til det offentlige sundhedsvæsen og ikke er dækket af en sundhedsforsikring, kan de søge hjælp i en af Røde Kors’ sundhedsklinikker i København, Odense og Aarhus. Konsultationerne i klinikken er gratis. Find adresser og åbningstider på Sundhedsklinikkens hjemmeside her.
Bemærk, at alle uanset opholdsstatus har ret til akut hjælp i tilfælde af ulykker eller alvorlig sygdom i det offentlige danske sundhedsvæsen.
Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste arbejder for at genetablere kontakt mellem familiemedlemmer, som er blevet adskilt af krig. Det kan være eftersøgning af familiemedlemmer, videreformidling af beskeder mellem familier og dokumentation af og besøg hos krigsfængslede. Vi rådgiver også om, hvordan man bedst muligt bevarer kontakten med sin familie. Eftersøgningstjenesten kan kontaktes på e-mail: tracing@rodekors.dk eller tlf.: 35259200.
Du kan læse mere om Eftersøgningstjenesten her.
Børn og unge, der er flygtet fra Ukraine og kommet til Danmark uden deres mor eller far, har ret til at få en personlig repræsentant, som kan bistå dem i deres kommunikation med myndigheder og hjælpe dem, hvis de oplever problemer eller har brug for råd og vejledning.
I Danmark bliver børnene tildelt den personlige repræsentant, som indstilles af Røde Kors Asyl, når de enten indkvarteres på Røde Kors’ Børnecenter i Sandholm og på Asyl Syds Børnecenter i Tønder, eller bosætter sig i kommunerne. Personlige repræsentanter er vigtige for at sikre, at børnene får den nødvendige støtte, imens de venter på opholdstilladelse. De taler bl.a. med børnene om deres ønsker for, hvor de gerne vil bo, og støtter dem i overgangen til opholdskommunen.
Når et barn har fået opholdstilladelse, vil det efterfølgende blive vurderet, hvorvidt barnet skal have udpeget en frivillig midlertidig forældremyndighedsindehaver. Denne fungerer som barnets værge og varetager den unges tarv og rettigheder og deltager i møder med bl.a. myndigheder og i skoleregi, bakker op om sociale relationer og fritids- og foreningsliv og er en medmenneskelig støtte for den unge.
Røde Kors driver asylcentre i Danmark. Her indkvarteres personer, som har søgt asyl fra Ukraine eller andre steder i verden. På centrene får de et sted at bo, mad, tøj og sundhedshjælp. Børnene kommer i skole eller børnehave, og professionelt personale sørger for at hjælpe dem, der har brug for psykologisk støtte.
Særligt med modtagelsen af de mange ukrainske flygtninge på centrene, er der blevet udviklet et projekt, der hedder Calm Together, der tilbyder psykosocial støtte til nytilkomne flygtningefamilier fra Ukraine, hvor formålet er at reducere børn og voksnes stressniveau gennem beroligende aktiviteter.
Udover professionelt personale er der også Røde Kors frivillige, som laver aktiviteter for beboerne på centrene. Næsten alle asylcentre har en Second Hand Shop drevet af frivillige, hvor man kan komme og få nyt tøj. Derudover er aktiviteter som social café, systue og cykel- og kreaværksteder også populære. Alle Røde Kors’ frivillige aktiviteter bygger på psykosocial støtte, hvor fokus er at fremme ro, tryghed, fællesskab, handlekraft og håb for beboerne.
Hjælp os med at gøre nyankomne flygtninge opmærksomme på, at de kan få hjælp af Røde Kors
Er du i kontakt med nyankomne flygtninge, er du velkommen til at informere dem om, hvordan de kan få hjælp af Røde Kors. Download og del disse materialer relevante steder - enten digitalt eller fysisk. De fortæller helt kort om punkterne ovenfor på dansk, engelsk, ukrainsk eller russisk.
Til digitalt brug:
Til print:
Læs rapporten der efter et år tager fat i viden om de ukrainske flygtninge, modtagelsen før og efter de fik opholdstilladelse, samt anbefalinger til det fremadrettede arbejde med flygtninge i Danmark.