ENSOMHED KAN RAMME ALLE!
Vis din opbakning
Hvis du vælger at bakke op og vise din støtte til sagen, accepterer du samtidig, at Røde Kors må kontakte dig via sms, telefon og e-mail vedrørende indsamlinger. Se Røde Kors’ politik om persondata og støtteerklæringer.
Brug din stemme til at bakke op om vores handlingsplan
Hjælp os i dag.
Konsekvenserne af ensomhed er store – både menneskeligt og samfundsøkonomisk, og det er på tide, at vi handler. Vi har brug for opbakning til at skabe opmærksomhed og gøre en forskel for ensomme danskere. Jo flere vi er, jo større pres kan vi lægge.
Vi skal handle nu!
Vi mener, at ensomhed i alle aldre skal nedbringes, og derfor har vi sammen med Ældre Sagen arbejdet på at få politikerne på Christiansborg til at gøre mere for at nedbringe ensomhed i Danmark.
Det Nationale Partnerskab mod Ensomhed med Røde Kors og Ældre Sagen i spidsen, præsenterer derfor Danmarks første nationale strategi mod ensomhed, samt en handlingsplan bestående af 75 initiativer. Politikerne skal handle nu. Det er afgørende, at vi kommer i gang med initiativerne, hvis vi vil nedbringe ensomheden i Danmark!
Alt for mange i Danmark føler ensomhed.
Faktisk føler knapt 470.000 sig ensomme.
Hvad gør Røde Kors for mennesker, der oplever ensomhed?
Røde Kors har mange forskellige aktiviteter, som sigter mod at hjælpe mennesker ud af ensomhed gennem omsorgsfulde, positive relationer.
Gennem Besøgstjenesten får tusindvis af mennesker, der føler sig ensomme f.eks. ugentligt besøg af en frivillig besøgsven. På mange sygehuse tilbyder vi Patientstøtter, som giver omsorg til patienterne og lindrer ensomhed, ligesom familie til syge familiemedlemmer kan få støtte og aflastning gennem vores Pårørendestøtte.
Røde Kors tilbyder via ’Værket’ netværksgrupper til 30-60-årige, der føler sig ensomme, og som ønsker at møde andre mennesker. Vores omfattende indsats for sårbare familier og voldsramte kvinder og børn har også fællesskaber og relations-opbygning som en rød tråd.
Via SnakSammen.dk kan mennesker, som føler sig ensomme mødes online med en frivillig fra Røde Kors over pc, tablet eller smartphone. På den måde kan der skabes glæde og pusterum i hverdagen, for mennesker, som føler sig alene.
Dertil kommer blandt andet indsatser for hjemløse, herunder unge, samt en stor Vågetjeneste, hvor frivillige vågere yder omsorg til døende og aflaster pårørende i livets sidste timer.
Hvordan kan du ellers hjælpe?
Bliv frivillig
Som frivillig kan du være med til at skabe positive forandringer og hjælpe ensomme i Danmark ud på den anden side. Bliv frivillig her
Del
Du kan dele denne sag på Facebook og gøre opmærksom på, at ensomme danskere har brug for handling!
Bliv medlem
Som medlem af Røde Kors bliver du en del af et enestående fællesskab, der hjælper og støtter de sårbare mødre hver måned. Bliv medlem her.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
- Hvordan påvirker ensomhed mennesker?
-
Vi føler os alle ensomme af og til, det er en naturlig del af livet. Men for nogle mennesker bider ensomheden sig fast og bliver langvarig – og samtidig bliver den skadelig.
Alt for mange mennesker i Danmark føler ensomhed. Knapt 470.000 mennesker føler sig ensomme.
Forskning viser, at ensomheden forøger risikoen for at få en lang række helbredsproblemer, psykiske såvel som fysiske. Ensomhed kan trigge stresshormoner, sænke immunforsvaret, give søvnproblemer og også kan forbindes til lidelser såsom hjertekarsygdomme, demens og angst.
Desuden viser en analyse, at blandt personer over 50 år er ensomhed det, der frarøver mennesker allermest livskvalitet, målt i forhold til traumatiske livsbegivenheder såsom at miste en ægtefælle, blive skilt eller blive ramt af kræft. Sundhedsstyrelsen har regnet sig frem til at der, blandt personer der ofte føler sig uønsket alene, årligt er næsten 450.000 ekstra kontakter til egen læge, der delvist eller udelukkende skyldes ensomhed. Det svarer til mere end 1000 ekstra lægekontakter hver eneste dag.
Kilder:
Lange og lykkelige liv, Birkjær, M. & Kaats, M., København: Happiness Research Institute 2021.
Den nationale sundhedsprofil 2021, Statens Institut for Folkesundhed SDU
Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2017, Sundhedsstyrelsen 2018.
- Hvad er synet på ensomhed i dag?
-
I mange år er ensomhed primært blevet betragtet som et personligt eller socialt problem, der hang sammen med at være fysisk alene eller isoleret. Fokus har derfor primært været at afhjælpe ensomhed, hvilket typisk er sket gennem indsatser til mennesker, som allerede oplevede ensomhed, og primært ældre.
I dag ved vi, at alle, gamle, unge som børn, og uanset samfundsklasse og alder, kan rammes af en følelse af ensomhed, som det kan være svært at komme ud af.
Ensomheden kan eksempelvis opstå, fordi man befinder sig i en bestemt livssituation - er flyttet til en ny by, har mistet sin ægtefælle eller sit arbejde. Så den måde, vi vælger at tilrettelægge samfundet på – hvor vi lægger studiepladserne, hvordan vi hjælper pårørende eller hvordan vi bygger beskæftigelsessystemet op – kan have indflydelse på, om man bliver ensom. Derfor skal man også kigge på, hvordan vi kan skabe et samfund, der forebygger ensomhed og giver fællesskaberne bedst mulige vilkår.
Og det kan betale sig at forebygge og afhjælpe ensomhed – både for livskvaliteten for det enkelte menneske, men også for samfundets skyld. Ensomhed udgør nemlig et samfundsproblem, som fortjener den største opmærksomhed.
Samlet koster ensomheden samfundet anslået 7,4 mia. kroner hvert år, dækkende over udgifter forbundet med bl.a. udgifterne til sundhed og pleje, ekstra førtidspensioner og tabt produktivitet pga. sygefravær.
Kilder:
Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021, Christensen et al., Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2022.
Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2023, Christensen, A.I et al., Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2024.
Sygdomsbyrden i Danmark – Risikofaktorer, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2023
- Hvordan ser det ud med ensomhed blandt børn og unge?
-
Blandt unge er ensomheden steget betydeligt over de senere år. I 2023 svarede 19% af de danske unge mellem 16-24 og 12,7% af de 25-34-årige, at de oplever svær ensomhed.
Og så svarer 9% af de 11-15-årige i en undersøgelse, at de ofte eller meget ofte føler sig ensomme. Det er en stigning på 3 procentpoint fra 2018, hvor kun 6% svarede det samme.
Dertil kommer en analyse som anslår, at selvmordstanker forekommer i mindst 15 procent af samtalerne om ensomhed på Børnetelefonen
Forskningen viser også, at har man følt ensomhed som barn, er risikoen for at opleve ensomhed som voksen større og er med til at øge risikoen for blandt andet depression i det sene voksenliv.
Kilder:
Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021, Christensen et al., Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2022.
Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2023, Christensen, A.I et al., Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen, 2024.
At stå udenfor. Hvordan styrker vi positive fællesskaber blandt børn og unge:? "Børns Vilkår og Trygfonden, 2019.
Lange og lykkelige liv, Birkjær, M. & Kaats, M., København: Happiness Research Institute 2021.
Skolebørnsundersøgelsen, 2022, Statens Institut for Folkesundhed, 2023
- Hvorfor går Røde Kors ind i denne sag?
-
Vi mener, at ensomhed i alle aldre skal nedbringes, og vi har alle et ansvar. Staten, regionerne, erhvervsliv, civilsamfund, kommunerne - og os borgere hver især - kan gøre noget.
Det skal også gøres lettere at få hjælp, hvis man føler sig ensom. Og man skal altid have et sted at henvende sig for at få hjælp – uanset hvor i landet man bor.
Røde Kors ønsker, at Danmark bliver et land, hvor markant færre føler sig ensomme. Ensomhed skal ikke bare ses som den enkeltes problem. Det er et samfundsproblem, og ensomheden vokser i takt med, at samfundet ændrer sig. Ensomhed kan ikke kureres på recept – og derfor er ensomhed først og fremmest et socialt ansvar, som vi i fællesskab må påtage os.
Røde Kors har længe arbejdet for at gøre ensomhed til en sag, politikerne satte mere fokus på. Derfor blev vi glade for, da regeringen og en række andre partier udpegede Røde Kors og Ældre Sagen som ledere af et nationalt partnerskab mod ensomhed. Sammen stod vi i spidsen for et partnerskab af i alt 115 aktører, der i juni 2023 afleverede Danmarks første nationale strategi mod ensomhed. Nu arbejder vi som medlem af styregruppen for Folkebevægelsen mod Ensomhed for aktivt at minde politikerne om, at de skal implementere flere af strategiens initiativer, så vi sammen kan nå målet om at halvere ensomheden i befolkningen inden 2040!
I juni 2023 besluttede politikerne at afsætte 20,8 mio. kr. til at bekæmpe ensomhed. De udvalgte fire initiativer skal være med til at aftabuisere ensomhed samt fremme lokale initiativer, der gavner mennesker, der oplever svær ensomhed. Røde Kors fik gennem denne aftale midler til at udvikle en ny model for fællesskabsguides, der skal hjælpe flere mennesker, der oplever ensomhed, ind i fællesskaber.