INGEN SKAL DØ UØNSKET ALENE!
Vis din opbakning
Hvis du vælger at bakkw op og vise din støtte til sagen, accepterer du samtidig, at Røde Kors må kontakte dig via sms, telefon og e-mail vedrørende indsamlinger. Se Røde Kors’ politik om persondata og støtteerklæringer.
Brug din stemme til at hjælpe ensomme døende!
Hjælp os i dag.
Vi arbejder hårdt på, at ingen skal dø uønsket alene. Derfor skal vi have en landsdækkende vågetjeneste, og med din opbakning kan vi komme tættere på det mål. Vil du være med til at hjælpe dem, der dør uønsket alene? Så bak op om denne sag!
Vi vil have en landsdækkende vågetjeneste!
Et velfærdssamfund som det i Danmark bør kunne sikre en værdig død for den enkelte. Frivillige vågere giver nærvær og omsorg. De sidder ved sengekanten, beroliger og skaber tryghed for den døende samt støtter og aflaster de pårørende.
Vores ambition er at få en landsdækkende vågetjeneste, så vi kan være til stede på ALLE plejehjem, i de private hjem via hjemmeplejen og på alle hospitaler og relevante bosteder mv. Det kræver politisk opbakning over hele landet at etablere en landsdækkende vågetjeneste.
"Noget af tiden sad jeg og nynnede lidt. Også selvom manden ikke reagerede. Når jeg nynnede, så vidste han, at han ikke var alene.
Våger, Røde Kors
Derfor skal Danmark have en landsdækkende vågetjeneste
En ting, der er sikkert i livet er, at det slutter igen. Men for mange bliver afslutningen på livet en ensom affære i en hospitalsseng, i hjemmet eller på et plejehjem. Den døende har måske ikke familie eller venner, som kan holde i hånd i de sidste timer. Eller der kan være personlige eller praktiske grunde som gør, at det ikke er muligt for de pårørende at være til stede i den sidste tid. Timer, som kan være præget af angst og frygt for det uvisse.
Derfor kommer mange til at stå alene på tærsklen til døden, og særligt sårbare mennesker, som i forvejen har levet et liv i ensomhed uden fællesskaber, møder døden på egen hånd. Det er ikke en værdig afslutning på livet! Ingen mennesker skal dø uønsket alene.
Hvordan kan du ellers hjælpe?
Bliv frivillig
Som frivillig kan du være med til at skabe tryghed for ensomme døende. Bliv frivillig her
Del
Du kan dele denne sag på Facebook og gøre opmærksom på, at vi skal have en landsdækkende vågetjeneste nu!
Bliv medlem
Som medlem af Røde Kors bliver du en del af et enestående fællesskab, der hjælper og støtter de ensomme døende hver måned. Bliv medlem her.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
- Mangler der vågere i Danmark?
-
Efterspørgslen på vågere har været støt stigende de senere år. Det er både pårørende til døende og plejepersonale, der efterspørger støtten. Sidste år har Røde Kors alene sagt nej til at kunne støtte over 200 døende i den sidste tid.
Der er især et stort udækket behov på plejehjemmene. I 2019 var der vågetjenester fra enten Røde Kors eller Ældre Sagen på 688 ud af 945 plejehjem. Der er altså mere end 250 plejehjem uden denne støtte til ældre døende beboere. Der er et omfattende, udækket behov.
I 2023 var 1585 frivillige vågere engageret i Røde Kors’ vågetjeneste. Vores vågere sidder ved mere end 1700 døende om året.
- Hvorfor går Røde Kors ind i denne sag?
-
Et velfærdssamfund som det i Danmark bør kunne sikre en værdig død for den enkelte. Alle døende, og pårørende til døende der ønsker støttende hjælp fra en våger, skal kunne få denne støtte, uanset hvor i Danmark de bor.
Det synes de nationale politikere også. I 2024 og 4 år frem har Røde Kors og Ældre Sagen fået i alt 14,2 mio. kr. fra reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet til at understøtte etableringen af den landsdækkende frivillige vågetjeneste frem til 2027. Midlerne skal blandt andet anvendes til et øget og mere systematisk samarbejde med kommuner og regioner.
Vores ambition er at være til stede på ALLE plejehjem, i de private hjem via hele hjemmeplejen og på alle hospitaler og relevante bosteder mv. Med de afsatte midler til en landsdækkende vågetjeneste, kræver det opbakning fra lokalpolitikere over hele landet for at etablere vågetjenesten i de forskellige kommuner. Med din underskrift hjælper du os med at skabe synlighed omkring denne vigtige sag over hele landet!
Det vil blandt andet kræve rekruttering, uddannelse og opkvalificering af nuværende og nye vågere, styrkelse af det tværsektorielle samarbejde, videndeling, it-systemer og løbende evaluering af indsatser. Tilsammen står Røde Kors og Ældre Sagen bag vågetjenester i 89 ud af landets 98 kommuner (2023).
- Hvad gør en våger?
-
Frivillige vågere giver nærvær, omsorg og støtte til døende og deres pårørende på sygehuset, plejehjem, bosteder eller i private hjem via hjemmeplejen.
De sidder ved sengekanten, beroliger og skaber tryghed for den døende samt støtter og aflaster de pårørende. Vågerne samarbejder med plejepersonalet, men indgår ikke i plejen af den døende.