ANBRAGTE UNGE BLIVER SVIGTET
Vis din opbakning
Hvis du vælger at bakke op og vise din støtte til sagen, accepterer du samtidig, at Røde Kors må kontakte dig via sms, telefon og e-mail vedrørende indsamlinger. Se Røde Kors’ politik om persondata og støtteerklæringer.
Brug din stemme til at hjælpe anbragte unge
Hjælp os i dag.
Vidste du, at 7 børn og unge i gennemsnit bliver anbragt uden for deres hjem - hver eneste dag! Selvom det måske er det rigtige at gøre, så kan det også have enorme konsekvenser for børnene. Børn og unge, der har været anbragt uden for hjemmet, har blandt andet en markant større risiko for at opleve hjemløshed senere i livet. Derfor har vi et ansvar for at hjælpe dem godt videre efter endt anbringelse!
Anbragte unge har brug for støtte!
For de fleste unge ophører anbringelsen omkring 18-årsalderen, hvor de skal klare en hverdag selv. De unge bliver dog ofte ramt af manglende netværk og en følelse af at være alene.
Vi ved, at anbragte unge statistisk klarer sig dårligere end andre unge. De unge oplever høj grad af psykisk mistrivsel pga. en barndom med omsorgssvigt, og de befinder sig i højrisikogruppen af unge i Danmark, der ikke gennemfører en uddannelse, får en psykiatrisk diagnose, får førtidspension, bliver hjemløse og/eller kriminelle. Derfor skal vi hjælpe dem!
Siden 2021 har vi kunne tilbyde anbragte unge en frivillig fra Røde Kors, som kan følge og støtte de unge, når deres anbringelse stopper, og de skal stå på egne ben. En ekstra voksen, der bevidner og støtter den unge i stort og småt, fra det praktiske til det følelsesmæssige - og det gør en livsvigtig forskel for den unge.
Derfor vil vi sikre, at alle anbragte unge bliver tilbudt en frivillig støtte i overgangen til voksenlivet. Vi skal have politikerne til at handle, så vi kan tilbyde anbragte unge i HELE landet støtte, så de kan komme godt ind i voksenlivet og få et godt liv!
Der er 11.600 anbragte børn og unge i Danmark, og faktisk bliver 7
børn og unge i gennemsnit anbragt uden for deres hjem - hver eneste
dag!
Hvad gør Røde Kors for anbragte unge?
Siden 2021 har vi i aktiviteten BackUp støttet anbragte unge i overgangen fra anbringelse til eget hjem. I BackUp matches unge som bor i plejefamilie, på børne- og ungehjem eller døgninstitution med frivillige fra Røde Kors. Den unge og den frivillige opbygger en relation, som kan støtte den unge ind i voksenlivet.
Røde Kors’ frivillige bidrager med at skabe kontinuitet-, sociale relationer og sammenhæng i en periode med forandringer og vigtige beslutninger i de unges liv. Den unge og den frivillige kan også deltage i netværksdage med sociale og praktiske temaer i relation til det kommende og svære voksenliv.
Den unge har stor indflydese på, hvilken frivillig der bliver en del af deres liv, blandt andet gennem målrettet rekruttering af frivillige ud fra den unges ønsker og interesser. Den frivilliges rolle kan sammenlignes med en stærk pårørendes. En ekstra voksen der bevidner og støtter den unge i livet i stort og småt, praktisk og følelsesmæssigt.
Den frivillige bidrager til at udvide den unges horisont ved at tilbyde en social øvebane uden for anbringelsens rammer. Den frivillige vil også kunne fungere som døråbner til andre fællesskaber og være et vigtigt livsvidne i en turbulent tid - og det skal tilbyde til alle anbragte unge!
Hvordan kan du ellers hjælpe?
Bliv frivillig
Som frivillig i Røde Kors kan du være med til at skabe positive forandringer og hjælpe de mest udsatte i din by. Bliv frivillig her
Del
Du kan dele denne sag på Facebook og gøre opmærksom på, at anbragte unge har brug for handling!
Bliv medlem
Som medlem af Røde Kors bliver du en del af et enestående fællesskab, der hjælper og støtter de mange udsatte og sårbare unge hver måned. Bliv medlem her.
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
- Hvordan klarer anbragte unge sig?
-
Tidligere anbragte er - sammenlignet med deres jævnaldrende - ringere stillet som voksne.
Børn og unge, der i kortere eller længere tid har været anbragt uden for hjemmet, har som voksne større risiko for at stå uden job og uddannelse. De har en markant større risiko for at opleve hjemløshed senere i livet, der er også større forkomst af kriminalitet og psykiske sygdomme.
Hvad ønsker de unge?
1. Støtte i overgangen til voksenlivet skal indtænkes tidligt og italesættes som en integreret del af den unges liv.
2. Støtte skal være tilgængelig, når den unge har behov for hjælp.
3. Støtte skal løbende kunne tilpasses den unges behov og ønsker i forhold til omfang, indhold og varighed.
4. Støtte skal have fokus på at skabe og understøtte længerevarende trygge og fortrolige relationer.
5. Relationer skal være uden automatisk slutdato. Støtte skal tildeles og tilrettelægges ud fra den unges behov og ønsker og ikke efter bestemte tids- eller aldersintervaller.
Kilder:
De Anbragtes Vilkår (2024): Anbefalinger til voksenlivet – en ungestøtte der giver lige muligheder og Vive (2022): Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv
Vive (2022): Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv, s. 6-7.
Socialt Udviklingscenter SUS & Bikubenfonden (2022): Ung mellem anbringelse og eget hjem – udfordringer og potentialer. SUS & Bikubenfonden
Kraka Advisory (2021): Fra anbringelse til voksenliv - sådan nytænker vi støtten til anbragte unge i overgangen til voksenlivet. København: Kraka Advisory
- Hvad er BackUp?
-
Kernen i BackUp er frivillige voksne, der bidrager med at skabe kontinuitet, sociale relationer og sammenhæng i en periode med store skift og vigtige beslutninger i de unges liv.
De frivillige mødes med de unge om fælles interesser og hverdagsliv med udgangspunkt i den unges ønsker. Den frivillige og den unge skal begge investere i relationen, og den unge får således et trygt sted at øve sig i en ikke-institutionel ramme.
Den unge og den frivillige vil også kunne deltage i netværksdage med sociale og praktiske temaer, som forbinder sig til det forestående voksenliv. Fælles for de frivillige er, at de er robuste samt kan sætte tydelige samt kærlige rammer.
De er desuden klar til at indgå i en frivillig relation, som strækker sig over en længere periode (ind i den unges voksenliv), og så skal de frivillige være 25+.
- Hvad gør Røde Kors for at sikre støtten?
-
- Røde Kors arbejder på at sikre finansering til at kunne imødekomme anbragte unge i hele landet.
- Røde Kors arbejder på at udbrede kendskabet til BackUp hos anbragte unge, på børne- og ungehjem, i kommuner og hos plejefamilier i hele landet, så unge der har behov, kan få gavn af støtten.
- Røde Kors arbejder på at påvirke den politiske dagsorden, så anbragte unge kan få en tryg overgang til et voksenliv, hvor de ikke står alene.
- Røde Kors støtter op om både unge og frivillige i BackUp, hvor der er behov, så de kan navigere trygt i den nye og vigtige relation.
- Kunne BackUp være noget for dig?
-
Tilbuddet er til dig som er over 14 år, som bor i plejefamilie, på børne- og ungehjem eller modtager ungestøtte
Du skal have mod på at lukke et nyt menneske ind i dit liv og give matchet en chance.
Kontakt:
Skriv endelig til os!
Du kan kontakte os på: backup@rodekors.dk