Find svarene til quizzen her

Hvor stor en procentdel af børn og unge i Danmark er socialt udsatte?

  • Det rigtige svar er: ca. 15%

Uddybning: En stor, dansk børneundersøgelse (Ottosen et al.: Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2010. SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) anslår, at omkring 15 procent af danske børn og unge mellem 3 og 19 år lever i en socialt udsat position.

Det er børn, som ofte står udenfor fællesskabet og må undvære meget af det, andre børn tager for givet. Der kan være mange årsager til, at man som barn og ung kommer i en socialt udsat position. Arbejdsløse forældre, sygdom eller et spinkelt socialt netværk kan være nogle af dem.

Forskerne bag undersøgelsen definerer, at et barn eller ung er socialt udsat, hvis de er marginaliseret på tre eller flere af velfærdsområderne:
Materiel velfærd, boligforhold, mobilitet og lokalområder, helbred og sikkerhed, dagpasning og uddannelse, sociale relationer, adfærd og livsstil, fritid og medborgerskab samt subjektiv trivsel.

Til hvor mange familier i alt uddelte Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Mødrehjælpen og Røde Kors julehjælp i 2017? 

  • Det rigtige svar er: 32.540

Uddybning: Ovennævnte er eksempler på nogle af de organisationer, som deler julehjælp ud. Viften af udbydere af julehjælp er endnu større. Flere af de nævnte organisationer har de senere år oplevet en stigende efterspørgsel på julehjælp.

Hvor mange udsatte børn nåede Røde Kors med sin julehjælp i 2017??

  • Det rigtige svar er: ca. 20.000

Uddybning: Røde Kors uddelte julehjælp til knap 11.000 familier i 2017, heriblandt ca. 20.000 børn.  De 11.000 familier er en stigning på ca. 10 pct. i forhold til de 10.000 familier, vi nåede i 2016. 
193 ud af Røde Kors’ 206 afdelinger uddeler julehjælp i år til økonomisk udsatte børnefamilier. I de fleste afdelinger samarbejder vi med kommunen, når man skal udvælge, hvilke familier der skal modtage julehjælpen.      
    

   

Hjælp udsatte børn her

Ingen jul i år

Flere tusinde familier har ikke ressourcerne til at holde juleaften. Det kan der være mange forskellige årsager til. For Dorte var det et brud med sine sønners far, der gjorde, at hun ikke havde råd.

Efter en hård skilsmisse mistede Dorte sit job. Det resulterede i en depression og en tilværelse på kontanthjælp. Derfor havde hun ikke mulighed for at holde den juleaften for sine sønner, som hun ønskede. Et brev med beskeden om, at hun var blevet udvalgt til at få julehjælp, blev Dortes redning.

 

 

 

kontainer_image
Modelfoto
Jeg kan mærke kærligheden og varmen i familien. Nu sænker jeg skuldrene. Jeg er ikke kun en taber, men også en kærlig, opmærksom og tilstedeværende mor.

Dorte, modtager af julehjælp

 

 

 

Ingen børn skal føle sig udenfor

Mange forbinder december med julehygge og gode minder, men for sårbare børn giver julen ondt i maven, og sorg og skuffelse slukker alle julelys.

Ofte føler børnene sig udenfor, når deres venner fortæller om juleaften med juletræ og julegaver. Sådan skal intet barn føle. Slet ikke i julen.

Efterspørgslen på julehjælp stiger

Antallet af familier, der søger om julehjælp i Danmark, stiger år for år. Fra 2010 til 2017 har vi set en stigning på 525 procent. I en undersøgelse lavet af VIVE ses der en række tegn på, at udsatte familier er mere belastede, end de var for otte år siden. Derfor det så vigtigt med danskernes støtte.

Og det er ikke kun juleaften, som være svær at få råd til. Familierne har ofte ikke ressourcerne til at sende deres børn til fritidsaktiviteter. Det kan julehjælp også være med til at sikre.

Mere end blot hjælp i julen

Når julen er slut, inviterer vi de sårbare familier, som har fået julehjælp, indenfor og tilbyder dem den hjælp og støtte, som de har brug for. Det kan eksempelvis være hjælp til at danne netværk eller hjælp til at finde vej i det offentlige system. Børnene får tilbud om at komme på ferielejre, få hjælp til lektierne eller tilskud til en fritidsaktivitet. På den måde hjælper julehjælp ikke kun juleaften men hele året. Det er en døråbner til familierne, som får mulighed for at blive en del af vores familienetværk.

Kilder til quizzen: https://www.sfi.dk + http://www.mynewsdesk.com/dk/havekommunikation + https://www.frelsenshaer.dk/hjaelp/julehjaelp/ + https://moedrehjaelpen.dkhttps://vive.dk +
https://www.sfi.dk/publikationer/boern-og-unge-i-danmark-velfaerd-og-trivsel-2014-3057/