Adgang til sundhedsydelser

Røde Kors mener, der skal være bedre adgang til basale sundhedsydelser i områder med konflikter og katastrofer. 

Alt for mange udsatte og sårbare mennesker står uden adgang til basale sundhedsydelser, og uligheden i sundhed vokser markant i den globale folkesundhed. Et stifende antal lav- og mellem indkomstlande vil fremover skulle håndtere både flere smitsomme og kroniske sygdomme, samt et udækket behov for psykosocial støtte for at sikre befolkningernes mentale sundhed. Det er især svært at håndtere for lande og regioner, som i forvejen er præget af konflikt og skrøbelighed.

Røde Kors arbejder for at sikre, at alle mennesker har adgang til basale sundhedsydelser, og at mentale sundhed og kroniske sygdomme bliver en naturlig del af de sundhedsydelser, man giver i den humanitære sektor. 

 

Røde Kors anbefaler: 

Fakta

  • Ikke siden 2. verdenskrig har så mange mennesker været på flugt pga. krige og katastrofer. Med den rette støtte kan man forhindre, at menneskers psykiske skader som følge af f.eks. flugt og krig bliver langvarige og selvødelæggende.
  • Undersøgelser viser, at psykosociale interventioner ikke kun gavner det enkelte menneske og dets pårørende. Det gavner også samfundet som helhed.
  • Hver krone investeret i mentale sundhedsfremmende interventioner kommer fire gange igen, men ifølge WHO investeres der kun 2,1 pct. (median) af regeringers sundhedsudgifter til mental sundhed. Andelen er særligt lav i lav- og mellem-indkomstlande.
  • Mindre end 1 pct. af international sundhedsbistand går til mental sundhed, og kun 1 ud af 4 WHO-medlemslande har integreret mental sundhed i deres almindelige (primære) sundhedssystem.

I mange lande, der er påvirket af skrøbelighed, kriser og naturkatastrofer, er der en stigende byrde af kroniske sygdomme, såsom diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Håndteringen af kroniske sygdomme i humanitære situationer er en manglende brik.

  • Kroniske sygdomme er langt den førende årsag til død og invaliditet globalt.
  • Forebyggelse af kroniske sygdomme er afgørende for at forhindre en forværring af langsigtet sundhed blandt verdens voksende befolkningsgruppe af fordrevne og flygtninge.
  • Lige og tidlig adgang til god pleje for mennesker, der lever med kroniske sygdomme, har direkte positive effekter på individuel økonomisk produktivitet og livskvalitet.
  • Mennesker, der lever med kroniske sygdomme, er særlig sårbare over for kriser, da kroniske sygdomme typisk kræver kontinuerlig og langvarig behandling, der kan være svær at opretholde i en krisesituation.

Læs mere

  • Læs Røde Kors' status på sunde liv og trivsel herhjemme og ude i verden her.
     
  • Læs om vigtigheden af, at mental sundhed anerkendes som nødhjælp her
     
  • Læs mere om kroniske sygdomme som en overset krise i humanitære situationer her
     
  • Læs mere om, hvordan Røde Kors arbejder med mental sundhed og psykosocial støtte ude i verden her.
Billede

For mere viden om vores politiske arbejde med sundhed - tag fat i:

Louise Solgård Hvas
Politisk konsulent
loshv@rodekors.dk , tlf. +4535259278