Klimakrise 

Røde Kors mener, vi skal sikre bedre beskyttelse af de mennesker, der lider mest under det stigende antal klimakatastrofer.  

Det stigende antal klimakatastrofer i verden rammer alle, men hårdest går det ud over de mennesker, der bor i områder, som samtidig er ramt af konflikt, krig eller ustabile politiske systemer. Det betyder, at flere og flere mennesker mister deres livsgrundlag eller fordrives fra deres hjem, fordi klimaet gør det ubeboeligt. 

Røde Kors arbejder for at sikre bedre beskyttelse af verdens mest klimaudsatte. Det gør vi bl.a. ved at opsætte meteorologiske varslingssystemer, der gør det muligt at forebygge inden krisen rammer. Vi hjælper med at tilpasse lokalsamfundet til et nyt klima og opbygge et stærkt lokalt beredskab af frivillige, som øger robusthed og handlekraft. I Røde Kors mener vi, at Danmark bør gå forrest i arbejdet med at beskytte mennesker, der lider under klimakrisen.  

Røde Kors anbefaler:

Fakta

  • Vi ser flere og flere katastrofer i verden. I 1990’erne fandt der cirka 200 klimakatastrofer sted hver år i verden. Gennem de seneste 10 år er tallet vokset til cirka 350 klimakatastrofer om året 
     
  • 9 ud af 10 af verdens katastrofer er klima- eller vejrbetingede katastrofer – resten er geofysiske som jordskælv eller vulkanudbrud. Selvom vi ser flere katastrofer og befolkningstallet globalt er steget, er antallet af dødsfald faldet. Årsagen er, at vi er blevet langt bedre til at forebygge katastrofer og redde folks liv før og efter katastrofen rammer. 
     
  • En af de største konsekvenser af klimakrisen er, at folk fordrives fra deres hjem. Det forventes at der i 2050 vil være omkring 216 millioner mennesker i verden, der ikke kan bo, hvor de bor i dag pga. forværrede klima. Læs mere her.

Kilde: EM-DAT (The International Disaster Database), UNDRR (United Nations Office for Disaster Risk Reduction), The Groundswell Report fra Verdensbanken. 

Læs mere

  • Læs mere om, hvordan vi kan nedsætte udgifterne til humanitær hjælp gennem klimatilpasningsindsatser og ved at handle før katastrofen rammer i IFRCs analyse ’The Cost of Doing Nothing’ her
     
  • Læs mere om de største klimakatastrofer i nyere tid, og hvordan vi sammen kan minimere de klimaskabte tab og skader her. Publikationen ’Loss & Damage Policy Paper’ er lavet af Røde Kors og CARE Denmark i fællesskab. 
     
  • Læs mere om, hvordan vi bedst støtter Røde Kors og Røde Halvmåne nationale selskaber med klimaresiliens-programmer i studiet ’At the frontlines of the climate crisis’ her. Studiet er gennemført i Afghanistan, Nepal, Bangladesj og Myanmar. 
     
  • Læs Røde Kors' debatindlæg og artikler om klimakrisen her. 
     
Billede

For mere viden om vores politiske arbejde med klimakatastrofer - tag fat i:

Nina Suenson
Politisk chef
nisue@rodekors.dk , tlf. +4535299525

 

Billede

For mere om klimakatastrofer og Røde Kors’ arbejde på området – tag fat i:

Anne Mette Meyer
Klimarådgiver
anmey@rodekors.dk, tlf. +4543239590