Indsatte og løsladte

Røde Kors mener, vi skal styrke forudsætningerne for et liv uden kriminalitet. 

Et samfund med mindre kriminalitet handler blandt andet om at styrke indsattes og løsladtes muligheder for resocialisering, som reducerer risikoen for, at de begår ny kriminalitet. Kontakt til omverden under afsoning, adgang til positive fællesskaber og støtte til at komme tilbage til samfundet er helt afgørende i den sammenhæng. Civilsamfundet kan stille positive rollemodeller til rådighed for de indsatte, som igennem en kontinuerlig og meningsfuld relation kan blive hjulpet tilbage til samfundet - og væk fra den kriminelle løbebane.

Civilsamfundets indsatser erstatter ikke myndighedernes arbejde, men er et supplement til den forebyggende indsats for indsatte og løsladte. Vi mener, at indsatte skal sikres bedre adgang til meningsfulde relationer, at indsatte skal tilbydes støtte i overgangen fra fængsel til løsladelse, og at der skal sikres bedre adgang til beskæftigelse og uddannelse under afsoning. 

Røde Kors anbefaler

Fakta

  • I 2023 blev 6.528 personer, som var dømte med tidsbestemte straffe, løsladt. Blandt dømte, der afsoner en straf i fængsel, begår 28% ny kriminalitet indenfor to år efter løsladelse. For dem, der ikke opnår prøveløsladelse, er det næsten halvdelen, nemlig 45%, der begår ny kriminalitet inden for to år (Kriminalforsorgens Statistik 2023)
     
  • De sidste 40 år har Røde Kors' frivillige været til stede i landets fængsler og arrester, og de seneste 10 år har Røde Kors hjulpet og støttet, når indsatte skal løslades og finde vej til et liv uden kriminalitet. 
     
  • Røde Kors' mentorprogram 'Primus Motor' mere end halverer tilbagefaldet til kriminalitet blandt de mest belastede indsatte og gør, at tilbagefaldet sker senere. Læs effektevaluering her eller en opsummeret udgave her. For denne gruppe viser en SØM-beregning, at der over 10 år er en gennemsnitlig nettogevinst for samfundet på ca. 230.000 kr. per deltager (Røde Kors' beregning i den socialøkonomiske investeringsmodel (Social- og Boligstyrelsen) og effektevalueringen overfor).
     
  • Primus Motor modtog i 2023 Justitsministeriets Kriminalpræventive Pris og fik i 2024 en tredjeplads til European Crime Prevention Award (ECPA).

Læs mere

Gennem vores uddannede frivillige tilbyder vi én til én-besøg, kurser i ro og stresshåndtering samt sociale aktiviteter. Ungdommens Røde Kors tilbyder desuden én til én-studiestøtte for indsatte, som ønsker at tage en uddannelse for at lægge kriminaliteten bag sig. Vi tilbyder også frivillige mentorer, der støtter løsladte i overgangen fra fængsel til tiden efter løsladelse, da denne tid er svær for den enkelte og højrisikofyldt i forhold til at begå ny kriminalitet. Alt dette gør vi igennem vores indsatser, som du kan læse mere om herunder:

Læs mere om mentorindsatsen Primus Motor her, og effektevaluering af indsatsen her

Læs mere om Kickstart her, samt evaluering af indsatsen her.

Læs om Fængselsbesøgstjenesten her

Læs om Ungdommens Røde Kors’ studiestøtte her

Læs Røde Kors' høringssvar her


 

 

 

Kontakt

Billede

Hør mere om vores holdninger og politiske arbejde på området - tag fat i:

Dorte Stenbæk Bentsen
Analysekonsulent, Analyse og Politik
doben@rodekors.dk, tlf. +4520577875
 

Billede

Vil du høre mere om Røde Kors' støtte til indsatte og løsladte, så tag fat i:

Lise Lind
Sektionsleder for Særligt Udsatte Voksne, National Afdeling
lilin@rodekors.dk, tlf. +4521483538