Genbrug og cirkulær økonomi

Røde Kors mener, vi skal have bedre vilkår for almennyttige genbrugsbutikker, der hjælper klimaet og støtter sårbare og udsatte.

Humanitære organisationers arbejde med at sælge tøj, møbler med mere spiller en vigtig rolle i arbejdet med at styrke den cirkulære økonomi i Danmark. Samtidig er det frivillige fællesskab i butikkerne vigtigt for lokalsamfundet, og overskuddet går til at hjælpe og støtte sårbare og udsatte grupper i Danmark og verden. Derfor bør humanitære genbrugsbutikker sikres ordentlige og fair rammer på genbrugsmarkedet.

Røde Kors arbejder på at Danmarks klimaplan fra 2020 implementeres på en måde, der sikrer gode vilkår for humanitære genbrugsbutikker. På samme måde må EU’s affaldsrammedirektiv ikke lægge bureaukratiske barrierer ud for genbrugsområdet i Danmark – heller ikke i implementeringen af direktivet i Danmark. 

Røde Kors anbefaler:

Fakta   

  • Genbrugstøj indsamles i vores 260 butikker og 2000 containere på tværs af Danmark. Det sorteres på vores to genbrugscentre og sendes ud til butikkerne, som drives af 11.000 Røde Kors-frivillige. I butikkerne sælger vi det tøj, der passer til det danske marked. Resten sælges til internationale opkøbere med henblik på direkte genbrug.
     
  • I 2023 gav Røde Kors' genbrugsaktiviteter et overskud på 107 mio. kr. 60 procent af overskuddet fra genbrugsaktiviteterne gik til Røde Kors' hjælpeindsatser i Danmark, mens 40 procent gik til vores hjælpeindsatser i udlandet.
     
  • Danmark har en lang tradition for at humanitære og andre almennyttige organisationer finanserier deres aktiviteter gennem genbrug. I alt findes der mere end 1000 frivilligdrevne genbrugsbutikker i Danmark, som i 2022 (seneste tal) havde et overskud på mere end 300 mio. kr.
     
  • Danskernes genbrugsvaner kan aflæses direkte i CO2-regnskabet. I 2023 solgte Røde Kors' genbrugsbutikker i alt 10 mio. produkter svarende til 9.600 ton genbrug. Det sparede kloden for i alt 22.126 ton CO2e og svarer til produktionen af over 80.000 personers årlige tøjforbrug (kilde: dk forbrug). 
     
  • Danskerne er gode til at sortere. 85 pct. af det tøj, der afleveres i containere og butikker, kan genbruges direkte. 9 pct. af tøjet kan genanvendes, dvs. at stoffet kan bruges på en anden måde. Kun 6 pct. er affald.

Den sociale værdi

Genbrugsarbejdet finansierer vigtige sociale indsatser i Danmark og udlandet. Men den sociale værdi er større end det. Genbrugsarbejdet i de 260 butikker over hele landet er med til at fremme danskernes involvering og deltagelse i deres lokalsamfund, såvel som deres interesse og involvering i Danmark og verden i øvrigt gennem donationen af de indtjente midler. For mange af de frivillige er dagene i butikken også et fast socialt og meningsfuldt holdepunkt i hverdagen, hvor de får plejet deres sociale relationer og bidrager til noget større.

Samtidig er butikkerne med til at skabe liv i lokalsamfundet og er mange steder det fysiske samlingssted for lokalafdelingens andre aktiviteter og bestyrelsesarbejde. De er lokale kraftcentre for fællesskaber og relationer og med til at modvirke den ellers stigende ensomhed, vi ser i alle aldersgrupper i Danmark. Genbrugsbutikkerne spiller også en rolle på beskæftigelsesområde gennem arbejdsprøvning, samfundstjeneste og praktik, som kan forbedre sprogkundskaber eller fungere som forberedelse til at indgå på en arbejdsplads og deltage i samfundet igen.
 

Læs mere

Læs mere om Røde Kors’ arbejde med genbrug her.

Læs The Circularity Gap Report – Denmark lavet af Circle Economy her. 

Læs den danske sammenfatning af rapporten her.   

Læs regeringens klimaplan fra 2020 her. 

Læs Røde Kors' høringssvar.

Kontakt

Billede

For mere viden om vores arbejde
med genbrug og cirkulær økonomi:

Tina Donnerborg
Afdelingschef for genbrug
tidon@rodekors.dk, tlf. +4535259301

Billede

For mere viden om vores politiske arbejde med genbrug:

Nina Suenson
Politisk chef
nisue@rodekors.dk, tlf. +4529433970