Styrk civilsamfundets rolle og ansvar i beredskab og samfundssikkerhed 

Røde Kors mener, civilsamfundet udgør en væsentlig ressource og medspiller i forhold til at styrke samfundssikkerheden og det samlede beredskab. 

Hvis samfundet skal opnå det fulde udbytte af civilsamfundets ressourcer, skal vi tænkes ind i krisehåndteringen fra start med formaliserede roller. 
 

De sidste års kriser har tydeligt vist, at civilsamfundet kan spille en vigtig og positiv rolle i det danske kriseberedskab. Eksempelvis har Røde Kors hjulpet gentagne efterårsstorme. Vi hjalp da flygtningene gik på motorvejen i 2015, og igen da ukrainerne kom i 2022. Vi trådte til med en lang række indsatser under pandemien, og vi var der for ofrene ved skyderiet i Fields.

Erfaringen viser, at befolkningen og myndighederne har tillid til civilsamfundsorganisationer, og at de regner med os i humanitære kriser. Civilsamfundet kan effektivt mobilisere, kanalisere og organisere både den organiserede og spontane frivillighed til medmenneskelig handling, når kriserne rammer. Men erfaringen er også, at civilsamfundet sjældent er tænkt ind fra starten. Det kan gavne samfundssikkerheden, hvis myndighederne mere systematisk indtænker de ressourcer, som den brede frivillighed udgør, herunder civilsamfundets adgang til landets mest sårbare grupper.

Røde Kors anbefaler:

Fakta

  • Røde Kors har en unik status og mandat: Røde Kors har med baggrund i Genève-konventionerne en helt særlig status både internationalt og nationalt, som ikke gælder for andre hjælpeorganisationer. Vores grundlæggende ophav betyder, at vi som organisation er nødt til at have et velfungerende beredskab, så vi kan supplere myndighederne, når der opstår behov for at håndtere humanitære behov i Danmark.
  • Regeringen kan anmode om vores hjælp: Som Røde Kors i Danmark er vi forpligtet til at støtte eller udføre humanitært arbejde, hvis regeringen anmoder os om det. Det gælder kun, så længe anmodningen ligger inden for Røde Kors-bevægelsens rammer og mandat.
  • Vi kan tilbyde psykosocial støtte til de ramte: Fordi vi har over 200 lokale Røde Kors-foreninger fordelt i hele Danmark, er vi altid tæt på det sted, hvor krisen sker. Det betyder, at vi hurtigt kan mobilisere og aktivere vores beredskab både lokalt og nationalt, bl.a. med psykisk førstehjælp, omsorg i øjenhøjde og en venlig snak til de ramte, oprette og bemande evakueringscentre eller trygheds-zoner, hvor de berørte kan finde tryghed og ro.

Læs mere

Kontakt

Billede

For viden om vores politiske arbejde
med beredskabet, tag fat i:

Jens Boe Andersen
Public Affairs rådgiver
jeban@rodekors.dk, tlf. +4535259363

 

Billede

For faglig viden om vores arbejde
med beredskabet, tag fat i:

Louise K. Jühne Paulsen
Beredsskabschef
lojpa@rodekors.dk, tlf. +4535299634