Må man bruge kemiske eller biologiske våben såsom giftgas i en væbnet konflikt?

kontainer_image
Billede: ICRC.org; Western part of Mosul city, February 2017 (library photo) / EPA

Nej.

Det internationale samfund forbød anvendelsen af kemiske og biologiske våben efter første verdenskrig og styrkede forbudsregimerne i 1972 og 1993 ved at forbyde udviklingen, produktionen, opbevaringen eller overførslen af kemiske eller biologiske våben.

Det har altid været anset for en overtrædelse af internationale normer at anvende kemiske og biologiske våben og det, at de blev anvendt under første verdenskrig, fik i 1925 Staterne til at vedtage en forbudstraktat – Genève Protokollen af 1925. Selv under anden verdenskrigs totale destruktion blev de ikke anvendt – hvad end årsagen var, så havde 1925 konventionen været med til at nedfælge et gældende princip.

I de hundredevis af krige, der har fundet sted siden da, er forbuddet blevet overholdt. De få undtagelser, hvor der har været tale om overtrædelser, er blevet mødt med udbredt international fordømmelse. 

Forbuddet blev yderligere styrket i 1972, da staterne vedtog Konventionen om Forbud mod Biologiske Våben, og i 1993 ved vedtagelsen af Konventionen om Forbud mod Kemiske Våben. Begge konventioner – og særligt den der forbyder Kemiske våben – har omfattende verifikations systemer.

Krigens Regler

Vil du vide mere om fx hvilke regler der gælder for krig, hvad Genève-konventionerne er, om man må bruge giftgas i krig? Og meget, meget mere...

Vi har samlet alle spørgsmålene og svarene for dig, lige her.

Støt fast hver måned - red liv hver dag

Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer? 

Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.