Røde Kors afholder infomøde om krisereaktioner efter eksplosion ved kemishow i Tønder
Infomødet var med til at normalisere de reaktioner, man kan opleve efter en kristisk hændelse.

I september 2024 skete der en eksplosion til et kemishow på Tønder Bibliotek. Fire kom til skade, heriblandt børn. Flere børn og voksne overværede ulykken.
En ung mand og tre børn kom til skade, da de blev ramt af glasskår. Tre personer blev kørt til behandling på skadestuen.
En gruppe studerende stod for showet og skulle blandt andet udføre et forsøg kaldet ’ånden i flasken’, hvor der flyver en sky af gas ud af flasken. Der blev dog brugt en forkert flaske, hvor gassen ikke kunne slippe ud, og derfor sprang flasken i luften.
Normalisering af krisereaktioner
Et par dage efter ulykken faciliterede Tønder Kommune et informationsmøde for de tilstedeværende, hvor Røde Kors holdt et oplæg for forældrene om reaktioner på kriser og gode råd til tiden efter en hændelse.
”Den almene viden omkring forventelige reaktioner, hvad sker der for mig, når krisen opstår. (...) Det at Røde Kors talte om det i et rum, hvor de sad, gav en samhørighed af, at vi har været i det samme rum, hvor det skete – og der var jeg jo ikke eller min chef. Og så er det fedt, at én står og faciliterer det ind i fællesskabet”, fortæller en kommunal leder i Tønder om indsatsen.
Det er helt naturligt at opleve reaktioner, efter man har oplevet en kritisk eller voldsom hændelse. Man kan f.eks. opleve forstyrret tidsfornemmelse, skærpet opmærksomhed og skærpede sanser, øget adrenalin og hjertebanken, uvirkelighedsfornemmelse og aktivering af kamp-flugt-frys mekanismer.
Personalet i Tønder kommune oplevede, at Røde Kors i høj grad var med til at skabe tryghed blandt forældrene, blandt andet ved at normalisere krisereaktionerne.
”Forældrene var superglade for arrangementet og Røde Kors’ indsats. Alle reaktionsmønstre, der var i rummet, var jo lige naturlige. Og det var det budskab, I kom med,” fortæller den kommunale leder.
Røde Kors sætter mennesket i centrum
Det var to af Røde Kors’ psykosociale teamledere, som stod for oplægget. Psykosociale teamledere er ansatte i Røde Kors, som er specialiserede i det psykosociale fundament (f.eks. krisereaktioner og psykisk førstehjælp). De psykosociale teamledere oplevede genkendelse og spejling blandt deltagerne.
Tønder Kommune havde en psykolog, som de ansatte på biblioteket kunne tale med, og kommunen ville gerne supplere med tilbud til de tilstedeværende borgere.
Psykosocial teamleder
Røde Kors har ca. 33 psykosociale teamledere, som er uddannet i det psykosociale fundament, psykisk førstehjælp, frivilligtrivsel og Røde Kors’ rolle og ydelser under kriser. Psykosociale teamledere kan behovsvurdere, lede og udføre psykosociale indsatser med fokus på krisestøttende og tryghedsskabende aktiviteter. De psykosociale teamledere er ansatte i Røde Kors, som kan aktiveres i tilfælde af kriser. De kan både træde til i nationale og lokale kriser med psykosociale aktiviteter.