Frivillige gav psykosocial støtte til berørte ved mindehøjtidelighed
Indsatsen gav læring til Røde Kors beredskab og nærværende samtaler om tab til de berørte.

I november afholdt Birkerød Kirke en mindehøjtidelighed efter et knivdrab på en ung mand. Da Helene Nejst så Facebook-opslaget om arrangementet, tænkte hun, at Røde Kors kunne være med til at skabe tryghed hos de berørte borgere.
Helene er nemlig frivillig krisestøtte i Røde Kors beredskab. Krisestøtter er uddannet i psykisk førstehjælp og kan træde til med medmenneskelig omsorg, ro, støtte og praktisk hjælp til berørte mennesker.
Derfor gik Helene straks i gang med at undersøge, hvordan Røde Kors kunne støtte op om mindehøjtideligheden.
Røde Kors kontaktede sognepræsten, som takkede ja til tilbuddet om at være med til arrangementet for at støtte deltagerne. Det viste sig at være en god idé.
”Det var så godt, at vi var til stede”
Udover Helene deltog også Stefan Rundstrøm som frivillig krisestøtte. De stod ude foran kirken før, under og efter mindehøjtideligheden.
”Der kommer i alt 10-15 hen og vil tale med os og fortælle om hændelsen, og hvordan de kender til hændelsen. Flere græder. Der er både gamle og unge til stede,” fortæller Helene om indsatsen.
”Nogen kom alene derhen, og de ville nok bare have gået alene derind og gå direkte hjem igen bagefter. Vi stod udenfor og sagde hej til alle de berørte og prøvede at se, om der var nogen, vi måske skulle være særligt opmærksomme på. Vi åbnede samtaler med de berørte og fik italesat for dem, at de ikke skulle gå alene med det, de havde oplevet, og at det er helt okay at opsøge andre,” fortæller Stefan.
”Vi bliver takket mange, mange gange, og jeg får igen fortalt, at de altid kan kontakte os. På vej hjem tænker jeg, at det var SÅ godt, vi var til stede,” siger Helene.
Røde Kors beredskab bidrog med en venlig snak i øjenhøjde og støtte til de berørte. Til mindehøjtideligheden var der blandt andet berørte, som ikke var kristne og ikke ønskede at gå ind i kirken. Røde Kors er neutral og kan derfor være en støtte for alle uanset religion.
Røde Kors beredskab kan give psykosocial støtte til mennesker, der er berørte af voldsomme oplevelser eller kriser. Psykosocial støtte handler om at give psykisk førstehjælp, dele information og medmenneskeligt nærvær i en svær situation.
”Det der med at hjælpe andre til selv at opsøge et fællesskab, fordi man kan have brug for et fællesskab, når man står i en krise. Når mange er i krise, er det naturligt at lukke sig inde og holde det til sig selv, og det er jo ofte det modsatte, der virker bedst,” siger Stefan.
Røde Kors arbejder på at udbrede vores beredskab til hele landet, så vi kan træde til med psykosocial støtte i tilfælde af kriser, større ulykker eller voldsomme hændelser.