Røde Kors støtter Udenrigsministeriets evakueringer af danske statsborgere fra Gaza

Billede

I efteråret 2023 eskalerede konflikten i Gaza. Situationen har medført enorme humanitære konsekvenser for de civile, som betaler den højeste pris.

Blandt de mange civile i Gaza var der også danske statsborgere. 

Udenrigsministeriet havde en evakueringsliste med navne på danske statsborgere, der befandt sig i Gaza. Danskerne blev løbende evakueret fra Gaza til Cairo, hvorefter de blev sendt til Danmark. 

Efter ankomsten til Cairo var de stadig i alarmberedskab og havde behov støtte og tryghed. Her trådte Røde Kors til på anmodning fra Udenrigsministeriet.

Signe Landtved var med til at støtte de evakuerede borgere, når de kom frem til Cairo og på turen hjem til Danmark. "Vi støttede dem både praktisk og følelsesmæssigt med psykisk førstehjælp. Vi støttede dem bl.a. i at få overblik over hjemrejsen, med en snak om det som fyldte, henvisning til et tilbud hjemme i Danmark og en samtale om gode råd, til når man står i en krise."

Signe er psykosocial teamleder, som er ansatte i Røde Kors, der er uddannede i psykosocial støtte. Psykosocial støtte handler om at give psykisk førstehjælp og praktisk hjælp, dele informationer og medmenneskeligt nærvær.

Vi gjorde en forskel

Psykosocial støtte kan have stor betydning for, hvordan mennesker kommer igennem kriser. 

"De evakuerede var stadig i højt alarmberedskab og havde mange forskellige reaktioner på det, som de havde oplevet. Jeg oplevede, at de evakuerede havde et behov for tryghed, en følelse af sikkerhed, støtte til at overskue hjemrejsen og støtte til at få ordnet praktiske ting," fortæller Signe. 

En aften skulle Signe hjælpe én af de evakuerede med at købe medicin til sin baby. Forælderen stoppede pludselig op og sagde 'jeg kan ikke se noget, jeg er svimmel'. Borgeren var ved at miste balancen.

"Jeg støttede forælderen fysisk dér midt på gaden en nat i Cairo. Vi tog nogle dybe vejrtrækninger sammen og fik derefter købt den nødvendige medicin. Lige der kunne jeg tydeligt mærke, at det gjorde en forskel, at vi var der."

Røde Kors underviser i psykisk førstehjælp

Under evakueringerne stod Udenrigsministeriet for det praktiske som transport og overnatninger, så de psykosociale teamledere fra Røde Kors kunne koncentrere sig om menneskerne og give dem den støtte, de havde behov for.

"Vi havde et virkelig godt samarbejde med Udenrigsministeriets medarbejdere på ambassaden i Cairo. Inden de evakuerede ankom til Cairo, underviste vi medarbejderne i prykisk førstehjælp, og de klædte os på i forhold til, hvordan meget af det praktiske kom til at foregå," fortæller Signe. 

Undervisningen i psykisk førstehjælp handler blandt andet om, hvordan man passer på sig selv, så man kan være støtte for mennesker i krise. "Det er så vigtigt, at man sætter en grænse for, hvor meget oplevelsen 'går ind under huden' på én, og at man i stedet bevarer hå¨bet på deres vegne, så de kan låne det håb, der kan være svært for dem selv at finde i en krisesituation," fortæller psykosocial teamleder Christel Voldby Winther, der også var med til evakueringerne.

Medarbejderne på den danske ambassade var meget begejstrede for undervisningen, som var med til at klæde alle bedst muligt på til de kommende evakueringer.  

Da Udenrigsministeriet anmodede Røde Kors om støtte til evakueringerne, sendte vi med kort varsel psykosociale teamledere til Cairo. De psykosociale teamledere støttede borgerne både evd modtagelsen i Cairo, i flyet og ved ankomsten i København. Efter ankomst til Danmark trådte flere lokalafdelinger til med tilbud om vores sociale aktiviteter til de evakuerede, og der blev blandt andet arrangeret en tøjuddeling. 

Psykosocial støtte

Den psykosociale støtte består af psykisk førstehjælp, information, praktisk hjælp og medmenneskeligt nærvær i en svær situation. Denne støtte kan hjælpe de berørte med bedre at håndtere de udfordringer, der opstår efter en hændelse. Psykosocial støtte medvirker til at styrke folks psyke, modstandsdygtighed og evne til at træffe hensigtsmæssige valg og er en vigtig faktor i at hjælpe familier og samfund på fode igen.

Psykosocial teamleder

Røde Kors har ca. 33 psykosociale teamledere, som er uddannet i det psykosociale fundament, psykisk førstehjælp, frivilligtrivsel og Røde Kors’ rolle og ydelser under kriser. Psykosociale teamledere kan behovsvurdere, lede og udføre psykosociale indsatser med fokus på krisestøttende og tryghedsskabende aktiviteter. De psykosociale teamledere er ansatte i Røde Kors, som kan aktiveres i tilfælde af kriser. De kan både træde til i nationale og lokale kriser med psykosociale aktiviteter.