Frivillige i Kathmandu forbereder sig på jordskælvet

I 2013 besøgte vores journalist, Troels Donnerborg, Katmandu for at skrive om Røde Kors' katastrofeforebyggelse. Her mødte han bl.a. den 20 årige Røde Kors frivillige, Sailendra Prapa. Læs denne artikel, der på ny er blevet aktuel i forbindelse med weekendens jordskælv.

Kontainer image
Foto: Palani Mohan

Af Troels Donnerborg - oprindeligt publiceret 29.04.2013.

Den 20-årige Røde Kors-frivillige Sailendra Prapa og mange af hans elever vil være på gaden for at uddele førstehjælp, når jordskælvet rammer Kathmandu. Sailandra Prapa har undervist 210 elever på 10 skoler og 78 voksne, siden han begyndte som frivillig førstehjælpsinstruktør i Røde Kors. Hans mission er at forberede almindelige mennesker. 

”Jordskælvet kan komme, hvornår det skal være, siger han. 

”Og da vi ikke ved, hvad der vil ske, er vi nødt til at være forberedte på det værste. Mange mennesker ved alt for lidt om jordskælvet endnu."

SÅDAN HAR VI FORBEREDT OS:

  • Opbygget lagre, der skal sikre husly til 40.000 mennesker, når jordskælvet ramte. De indeholdt blandt andet tæpper, kopper, tallerkner, bestik, glas og redskaber som værktøj, presenninger og søm til at bygge et midlertidigt husly.
  • Arbejdet på at sikre rent drikkevand til 40.000 mennesker
  • Trænet 14.460 mennesker i førstehjælp inden år 2015.
  • Undervist 4752 mennesker i at redde folk ud af murbrokkerne.
  • Bygget en blodbank med en kapacitet på 1000 poser blod om dagen.
  • Undervist 600 specialister, der skal koordinere livredning under katastrofen.

Scenariet er, at Kathmandu-dalen ville være lukket for udefrakommende hjælp i tre uger, hvis det store jordskælv rammer, fordi veje og broer kollapser.

Jordskælvsundervisning: førstehjælp på skoler

Sailandra Prapa og Røde Kors’ andre førstehjælpsinstruktører kommer både ud på skoler for at undervise elever, men træner også voksne i lokalsamfund i byen og på landet. 

Og selv om de kun er 50 undervisere i alt i bydelen Bhaktapur, mener Sailandra, at det har stor betydning. 

”En enkelt mand kan gøre en meget stor forskel, siger han. ”De mennesker, jeg underviser, deler jo deres viden med venner og familie efterfølgende.”

Er på gaden, når jordskælvet sker

Sailandra  er også selv klar til give hjertemassage og lægge forbindinger på de kvæstede, når jordskælvet kommer og understreger, at førstehjælp også er nyttigt i forbindelse med mange af Nepals andre katastrofer som oversvømmelser og jordskred. 

Og Røde Kors' danske mand i Nepal, Anders Skjelmose er ikke i tvivl om, at træningen vil redde liv. 

”Vi ved, det bliver afgørende, at mennesker kan redde hinanden ud af ruinerne og udøve førstehjælp, hvis jordskælvet kommer. Derfor satser Røde Kors meget stærkt på den del af opgaven. Jo flere folk, vi kan uddanne i førstehjælp, inden jordskælvet kommer, jo flere vil vi være i stand til at redde," siger han.