Og hvordan når og støtter vi bedst muligt unge, som befinder sig på kanten af hjemløshed? Gennem en agil udviklingsproces har vi i Hjem til Dig-projektet haft fokus på ungeinddragelse og løbende test af forskellige løsninger - som er blevet til en indsats med frivillig mentorforløb, rådgivning og brobygning. I Hjem til Dig er vi særligt lykkedes med at nå en gruppe af "usynlige" unge på de sociale medier, som ofte endnu ikke er en del af det etablerede hjælpesystem. Gennem en bred ungekommunikation og en fleksibel tilgang til at støtte unge, har vi nået og hjulpet flere unge end forventet.
Er du ung og har brug for hjælp til at finde en bolig?
Du kan besøge hjemmesiden http://fuckinghjemlos.dk/ og få råd til overnatning, steder at spise og hjælp til at komme videre fra en ustabil situation. Måske du stadig bor hjemme, sover på din vens sofa eller er blevet opsagt af udlejer? Hvis du holder til København kan du kontakte Kofoeds Kælder og de kan guide dig videre. De holder til på Frederiksborggade 1A, København K., 4173 3155. Hvis du holder til i Aarhus kan du kontakte Ungeindsatsen: Nørre Allé 31, 2. sal 8000 Aarhus C, 5157 5310. Hvis du holder til i Odense kan du kontakte Ungerådgivningen: Vindegade 18, 5000 Odense C, 6613 1372.
(Hjem til Dig-projektet er lukket for nye ungedeltagere)
Rapporter:
Klik for at åbne rapporten
Klik for at åbne rapporten
Hvad kan du forvente af en mentor?
OBS! Vi har lukket for nye ungedeltagere fra oktober 2024
Mentor, boligmentor eller boligven? Hjælpen er den samme, men det er nemmere at rekruttere frivillige når det hedder boligmentor.
Du mødes med mentoren 2-4 gange om måneden. I aftaler selv hvor og hvornår
Du kan få hjælp til boligopskrivning, budget, lejekontrakt, flytning og møbler. Herunder også at søge indskudslån (også kaldet for depositum)
Du kan også snakke med mentoren om uddannelse, job, fremtiden
Du kan få støtte til at kontakte psykiatri og kommune, hvis der er behov for det
Boligmentoren har tavshedspligt og får ikke løn for at mødes med dig
Vi tager først en uforpligtende snak om din situation, og hvad du har brug for. Hvis du synes, at Hjem til Dig lyder som noget for dig, og vi også kan se, at vi kan hjælpe dig, så vil vi finde en frivillig til dig.
Vil du vide mere? Ring til Hjem til Dig’s frivillige lederteam, på telefonnummer 4194 8803. Eller skriv til hjemtildig@rodekors.dk
Hvordan kan jeg finde et midlertidigt sted at være?
Hvis du står i akut bolignød, må vi desværre henvise til herberger, krisecentre, safe houses alt afhængig af din situation. Vi guider dig, og du kan stadig få en frivillig boligmentor, hvis du kan overskue at mødes 2-4 gange om måneden.
Vi hjælper dig med at kigge rundt i dit netværk og se om der er nogen du kan spørge om midlertidigt husly. Vi ved, at det kan være hårdt at trække på sit netværk, og især når man ikke ved hvor lang tid det drejer sig om.
Vi hjælper dig til at passe på dit netværk. Og måske du kan blive på sofaen i lidt længere tid, hvis du fortæller at du får en hjælpende hånd til boligsøgning.
OBS! Røde Kors har ikke adgang til nogen midlertidige bolig og kan ikke sikre dig hurtigere adgang til boligorganisationernes ventelister.
Vil du vide mere? Ring til Hjem til Dig’s projektteam, på telefonnummer 4194 8803. Eller skriv til hjemtildig@rodekors.dk OBS! Vi har lukket for nye ungedeltagere fra oktober 2024
Er jeg i målgruppen for at kunne få hjælp?
OBS! Vi har lukket for nye ungedeltagere fra oktober 2024
Du skal være mellem 18-30 år
Du skal tage ophold i Kolding-Fredericia (vi har desværre lukket for tilgang i København)
Du skal stå i en ustabil boligsituation. Måske du sover på sofaer hos venner og bekendte, i konfliktfyldte hjem, på gaden eller noget helt tredje
Hvis du står akut uden tag over hovedet, bliver vi nødt til at henvise til herbergerne. Du kan stadig blive en del af Hjem til Dig
Du kan ikke gennemskue dine muligheder på boligmarkedet og har ikke et netværk der kan hjælpe
Du har muligvis brug for hjælp til at få lagt et budget, tage kontakt til kommunen eller andre tilbud, kigge en lejekontrakt igennem, flytning mv.
Du skal kunne finde motivation og overskud til at mødes med en frivillig. Derfor kan et forbrug af rusmidler, kriminalitet og tunge psykiatriske diagnoser, ikke fylde for meget i din hverdag
Hjem til Dig ser dog altid på din konkrete situation og vurderer sammen med dig, om vi er de bedste til at hjælpe dig
Hvor i landet hjælper I?
Hjem til Dig er for unge, som opholder sig i Kolding-Fredericia. Lige nu kan vi desværre ikke hjælpe unge, som gerne vil flytte til en af de to nævnte byer pga. uddannelse, job eller parforhold.
Hjemløseproblematikken eksisterer desværre de fleste steder i landet. Hjem til Dig er pt. kun i Kolding-Fredericia. OBS! Vi har lukket for nye ungedeltagere fra oktober 2024
Hvad kan jeg forvente?
OBS! Vi har lukket for nye ungedeltagere fra oktober 2024
Vores svartid er 2-4 dage, fra når du henvender dig til os. Du vil blive ringet op af Hjem til Dig’s projektteam, som vil tage den første snak.
Efter en telefonsamtale aftales et fysisk møde, hvor vi finder ud af, om Hjem til Dig er det rette tilbud til dig, eller om der er andre steder som er mere relevante.
Alt efter din situation, og om vi har frivillige til rådighed, kan du forvente, at der vil være noget ventetid. Vi kan ikke garantere, at vi finder en frivillig til dig, men Røde Kors har masser af gode erfaringer med at engagere frivillige.
Når der er en frivillig, holder vi et matchmøde, hvor du og frivillige kan møde hinanden og se om der en god kemi. Du kan læse mere om at få en boligmentor øverst på siden.
Koster det mig noget?
Det koster ikke noget at få tilknyttet en boligmentor. Boligmentoren har tavshedspligt og får ikke løn for at mødes med dig.
Hvem står bag?
Hjem til Dig er et projekt i Røde Kors, der startede som et tre-årigt pilotprojekt i 2018 og afsluttes april 2025. Det er finansieret af Bikubenfonden.
Hjem til Dig bygger på et pilotprojekt, som var et samarbejde mellem Røde Kors, Ungdommens Røde Kors og Hjem til Alle Alliancen. Projektet løb fra 2018-2021 og var finansieret af Bikubenfonden, Oak Foundation Denmark og Røde Kors.
Målet har været at finde løsninger på, hvordan man kan hjælpe flest mulige unge på kanten af hjemløshed til en stabil boligsituation. Vi har eksperimenteret hvordan frivilligt engagement og inddragelse af civilsamfundet, kan være med til at forebygge og stoppe hjemløshed. I en evalueringsrapport fra Socialrespons kaldes Hjem til Dig for "en unik indsats mellem kommunale tilbud og andre støttende civilsamfundstilbud". Læs hele evalueringsrapporten her.
Projektet har arbejdet ud fra den agile tilgang, som betyder at vi har kunne arbejde meget fleksibelt med udviklingen af løsninger, som sikrer at målgruppens behov og situation løbende tænkes ind i indsatsen. Du kan læse mere om hvordan Røde Kors arbejder med agil udvikling i den her mini-håndbog.