Når katastrofen rammer, er Røde Kors mest kendt for vores evne til at handle hurtigt ude i verden. Men i Røde Kors kan vi også gøre meget, når katastrofen rammer i Danmark.
De seneste år har vi set mere voldsomme vejrforhold med tørke, storme og oversvømmelser mange steder i Danmark. Vi har haft flygtninge som krydsede grænsen, skyderier ved Krudttønden og i Field's og en COVID19-pandemi. Klimaforandringer, internationale kriser og terrortruslen er rykket langt tættere på Danmark end før og Røde Kors har en vigtig rolle at spille i disse situationer for at beskytte danskerne.
Vi er et solidt supplement til myndighedernes beredskab gennem vores mange frivillige, som kan aktiveres i hele landet. Røde Kors’ nationale katastrofeberedskab er udviklet i tæt samarbejde med de sektoransvarlige myndigheder. Vi er til stede før, under og efter en beredskabshændelse. Vi har fokus på mennesket, ikke på håndteringen af selve hændelsen.
Før og efter beredskabshændelser har vi fokus på, hvordan vi kan bidrage til at forebygge eller mindske sårbarheden. Vi kan skabe fællesskaber for mennesker, der har været ramt af en oversvømmelse eller invitere dem ind i eksisterende aktiviteter.
Røde Kors har en helt særlig status både internationalt og nationalt. I kraft af regeringernes ratificering af Geneve-konventionerne oprettes Røde Kors som forening og har dermed et humanitært mandat i Danmark. I modsætning til alle andre civilsamfundsbaserede organisationer i landet, så har vi en unik position og forpligtelse til at støtte myndighederne, hvor der er et humanitært behov i forbindelse med krig og katastrofer. Røde Kors er altså hverken en NGO (ikke-statslig organisation) eller en GO (statslig organisation) – Røde Kors er bare Røde Kors, og grundlagt som resultat af Geneve-konventionerne.
Den unikke status som nationalt selskab betyder, at Røde Kors i Danmark er forpligtet til at overveje og imødekomme offentlige myndigheders anmodninger om støtte til/udførelse af humanitært arbejde, så længe anmodningen ligger inden for Røde Kors-bevægelsens rammer og mandat. Myndighederne er dog modsat ikke forpligtet til at anvende Røde Kors til udførelse af humanitære hjælpeindsatser, såfremt en sådan indsats kan udføres på anden vis.
Vores grundlæggende ophav betyder derfor, at vi som organisation skal have et beredskab, der kan supplere myndighederne i forhold til at håndtere humanitære behov i Danmark.
Beredskab handler om at gøre det, vi allerede gør i vores aktiviteter til dagligt, også i forbindelse med katastrofer og ulykker i Danmark. Vi skaber tryghed, skaber fællesskaber, er samaritter og førstehjælpsinstruktører til dagligt. Det kan vi også gøre i og omkring den akutte situation.
Som frivillig i beredskabsaktiviteten er man fx til daglig patientstøtte på et hospital, samarit eller førstehjælpsinstruktør, offerrådgiver, aktiv i vågetjeneste eller indgår i en anden af Røde Kors’ relevante aktiviteter. Ved siden af den daglige aktivitet indgår man i Røde Kors’ beredskabsaktiviteter i tilfælde af ulykker eller katastrofer i Danmark både lokalt og nationalt, skulle det blive nødvendigt.
Mobilisering af Røde Kors
Vores forventede mobiliseringstid varierer alt efter ydelsen.
Kontakt via vores vagttelefon for at drøfte mobilisering af Røde Kors' beredskab.
Kontakt beredskabet
Kontakt beredskabet via vores VAGTTELEFON på 3529 9555