Ofte stillede spørgsmål
Læs svarene til de oftest stillede spørgsmål her
- Hvordan bliver jeg en del af Røde Kors i Danmarks katastrofeberedskab?
-
Hvis du kan bidrage med den efterspurgte faglige ekspertise inden for en af vores forskellige beredskabsprofiler og har de nødvendige kvalifikationer, kommer du i betragtning til katastrofeberedskabet ved at søge om at blive del af beredskabet her på hjemmesiden
- Kan man blive udsendt som frivillig?
-
Røde Kors i Danmark sender ikke frivillige til internationale missioner. I tilfælde af katastrofer bruger vi altid lokale frivillige kræfter i samarbejde med det katastroferamte lands nationale Røde Kors selskab. Hvis du ønsker at være frivillig i Danmark, er du meget velkommen til at engagere dig i Dansk Røde Kors’ arbejde, hvor man bl.a. kan indgå i det nationale katastrofeberedskab.
- Hvad er minimumskravene for at kunne ansøge om optagelse i katastrofeberedskabet?
-
For at komme i betragtning til katastrofeberedskabet skal du have en specialiseret faglig viden inden for dit felt i kraft af relevant uddannelse og erhvervserfaring. Du skal tale og skrive engelsk flydende og gerne beherske andre sprog såsom fransk, spansk eller arabisk. Desuden er der nogle fagspecifikke kvalifikationer, som du kan læse mere om ved at klikke på de forskellige beredskabsprofiler.
- Får jeg løn i katastrofeberedskabet?
-
Du får løn i den periode, du er sendt ud på mission. Man modtager ikke løn alene for at være medlem af katastrofeberedskabet ligesom tiden brugt på kurser og træning er ulønnet.
- Hvordan beregnes lønnen?
-
Lønnen varierer alt efter om der er tale om korttids- eller langtidsudsendelse, og hvor meget ansvar du får.
- Er jeg berettiget til pension, når jeg er på kontrakt for katastrofeberedskabet?
-
Røde Kors i Danmark indbetaler et pensionsbidrag for den periode, hvor du er udsendt.
- Hvor lang er arbejdstiden i felten?
-
Grundet den akutte nødsituation man udsendes for at afhjælpe, må man være indstillet på lange arbejdsdage samt aftenarbejde afhængigt af, hvilken fase nødhjælpsoperationen befinder sig i.
- Får jeg ferie- eller hviledage under missionen?
-
Under en udsendelse er det svært at opretholde samme balance mellem arbejde og fritid, som det kendes fra en dansk arbejdsuge.
- Dækker Røde Kors udgifter til forsikring, medicin og vaccinationer?
-
Røde Kors dækker alle omkostninger i forbindelse med en udsendelse.
- Jeg har aldrig lavet humanitært arbejde før, men kan jeg bruges alligevel?
-
Det er en meget stor fordel at have kendskab til humanitære operationer som medlem af katastrofeberedskabet. Dog vil nogle af arbejdsopgaverne, f.eks. inden for logistik og base camp, minde meget om kerneydelserne inden for de respektive fagområder, sådan at man ved stor faglig ekspertise vil være i stand til at tilegne sig den humanitære forståelse af arbejdet.
- Jeg er ikke bosat i Danmark, men kan jeg stadig ansøge?
-
Af praktiske og logistiske hensyn er det en stor fordel at være bosat i Danmark som medlem af vores katastrofeberedskab.
- Hvor ofte skal jeg kunne tage på mission som medlem af katastrofeberedskabet?
-
Du skal i udgangspunktet kunne tage af sted én gang årligt.
- Hvor længe ad gangen er man udsendt som en del af katastrofeberedskabet?
-
Man er som minimum udsendt en måned ad gangen. Det er ikke udbytterigt at være udsendt i kortere end en måned, hvis man skal nå at bidrage i helt nye og ofte svært fremkommelige omgivelser.
- Kan jeg bringe min familie med til missionslokationen?
-
Som udsendt for katastrofeberedskabet er det ikke muligt at få sin familie med.
- Kan det være livsfarligt at blive sendt på mission?
-
Røde Kors opererer i humanitære krisesituationer forårsaget af enten naturkræfter eller væbnede konflikter, som derfor vil medføre en grad af ustabilitet. Vi sender kun nødhjælpsspecialister, hvis det vurderes forsvarligt. Vores udsendtes sikkerhed har vores største opmærksomhed og alle forholdsregler tages for at opretholde et sikkert og trygt arbejdsmiljø.
- Hvilke arbejdsforhold kommer jeg ud for som udsendt?
-
Tilværelsen som katastrofedelegat bærer præg af den nødsituation, man er udsendt for at afhjælpe. Kost, logi og andre faciliteter er ofte af primitiv karakter uden at det dog indebærer forringede sikkerhedsforhold eller fødevarekvalitet. Rammerne for en mission vurderes ud fra flere faktorer såsom sikkerhed, adgang til rent drikkevand og mad samt adgang til felten.
- Hvor mange og hvilke træninger skal jeg igennem?
-
Som nyt medlem skal man gennemføre en række online kurser som giver en indføring i Røde Kors’s arbejde (i alt max. 25 timers varighed). Der er også praksisorienterede træninger med fysisk tilstedeværelse, hvor man lærer mere om de profilspecifikke kerneopgaver samt en sikkerhedstræning før udsendelse til højrisikoområder.
- Dækker Røde Kors mine udgifter forbundet med træningssessioner?
-
Vi dækker omkostninger ifm. træninger med fysisk fremmøde herunder transport i Danmark, udstyr, kost og logi.
- Jeg har gennemført lignende træningsmoduler i andre sammenhænge. Behøver jeg at tage Røde Kors’ kurser og træningsmoduler for at blive optaget?
-
Alle medlemmer af Røde Kors’ katastrofeberedskab skal oplæres i Røde Kors’ organisationskultur, Code of Conduct og måde at agere på i humanitære situationer. Enkelte standardiserede sikkerhedstræninger på tværs af den humanitære sektor kan der dispenseres fra, hvis du allerede har taget et sådan kursus.
- Kan jeg være medlem af katastrofeberedskabet, selvom jeg stadig er studerende?
-
Medlemmer skal kunne bidrage med stor faglig ekspertise, og vi anbefaler derfor, at man ansøger på baggrund af relevant erhvervserfaring. Studerende med interesse i humanitært arbejde opfordres til at ansøge vores praktikstillinger ude i verden.
- Hvordan kan jeg opkvalificere min erfaring med humanitært arbejde i felten?
-
Hvis du er studerende, kan du holde øje med Røde Kors’ praktikstillinger. Derudover kan du lære mere om Røde Kors og vores arbejde i verden på Røde Kors’ Online Læringsplatform.
- Hvad er Røde Kors’ historie med katastrofeberedskabet?
-
Røde Kors i Danmark har i mange årtier været engageret i katastrofeoperationer ude i verden. Siden 1990’erne har vi haft et formaliseret katastrofeberedskab bestående af nødhjælpsspecialister udefra, som vi kan trække på i tilfælde af ekstraordinære katastrofer.